Bănci și Asigurări

Banca Transilvania ridica dobanzile la lei cu inca 0,5 puncte

29.04.2008, 19:59 16

Banca Transilvania, cel mai mare jucator cu capital privat local, a majorat din nou dobanzile la depozitele atrase in lei, cu inca jumatate de punct procentual.
In cazul depozitelor cu scadenta la 3, 6, 9 si 12 luni dobanda se uniformizeaza la nivelul de 9% pe an, in timp ce pentru depunerile pe o luna dobanda este de 8,5% pe an.
Pentru depozitele pe trei luni constituite pana la 30 iunie, dobanda urca la 9,5% pe an in cazul in care clientul accepta de la inceput ca la scadenta depozitul sa fie prelungit automat cu inca trei luni.
Cea mai ridicata dobanda, de 10,5%, este oferita de Banca Transilvania pentru depozitul special constituit pe 45 de zile. La contul de economii, banca plateste o dobanda de 9% pe an pentru sumele cuprinse intre 1.000 si 10.000 de lei, respectiv de 9,5% daca soldul depaseste pragul de 10.000 de lei. Banca explica miscarea prin incercarea de a incuraja economisirea si a proteja depunerile clientilor de inflatie. Banca Transilvania a continuat extinderea retelei de la inceputul anului, ajungand la 481 de unitati, ceea ce-i ofera o baza solida de atragere de resurse in lei si valuta de la clientela de retail.
Si ProCredit Bank, una dintre bancile de talie mica de pe piata, a lansat o "campanie" de stimulare a economisii care dureaza pana pe 18 mai, perioada in care orice client care deschide un depozit la termen clasic primeste un plus de 1% la dobanda standard. Depozitele la lei pot ajunge astfel pana la 10,50% pe an, respectiv 9,90% pentru maturitatile de 3 si 6 luni. Dobanzile la euro pot ajunge pana la 5,50% pe an pentru depozitele pe 3 luni. La contul de economii in lei, dobanda urca la 8% pe an, nivel neimpozitabil.
Cresterea dobanzilor ar putea incetini in functie de evolutia inflatiei, respectiv daca se confirma previziunea guvernatorului BNR conform careia indicele preturilor de consum urmeaza sa se plafoneze in lunile urmatoare.
Pe de alta parte, bancile ar putea incerca sa compenseze scaderea lichiditatilor disponibile din strainatate prin atragerea de resurse de pe piata locala. Nivelul mai scazut al rezervelor minime la lei fata de cel la valuta poate incuraja o asemenea tendinta.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO