Bănci și Asigurări

Bancherii ar putea fi amendaţi cu peste 5 mil. euro dacă încalcă reglementările UE

Bancherii ar putea fi amendaţi cu peste 5 mil. euro dacă încalcă reglementările UE

Autor: Anca Dumitrescu

31.05.2011, 18:28 297

Bancherii ar putea fi amendaţi cu peste cinci milioane de eurodacă încalcă reglementările Uniunii Europene, potrivit unui proiectde lege care ar apropia, dacă va fi aprobat, prevederile statelordin UE de regimul mai strict din Marea Britanie privind sectorulbancar, transmite Reuters.

Proiectul include un cod maistrict de penalităţi nu doar pentru bănci dar şi pentru bancheri,dacă ascund informaţii faţă de autorităţile de reglementare sauîncalcă prevederile care limitează componenta în numerar abonusurilor.

Legea va duce la creştereapragului superior al amenzilor în Europa şi va permite majorareapenalităţilor în ţări care aveau legislaţii bancare permisiveînainte de criza financiară, precum Irlanda şi Germania.

Documentul obţinut de Reutersinclude planuri de standardizare a amenzilor din sectorul bancar şireprezintă una dintre cele mai ambiţioase măsuri de reformă dupăcea de limitarea a bonusurilor.

Noul cod va permite ţărilor UE săamendeze bancherii cu cinci milioane de euro, sau 10% din salariudin bonusuri, în funcţie de care sumă este mai mare.

Proiectul propune şi caautorităţile naţionale de reglementare să poată penaliza băncile cupână la 10% din cifra de afaceri.

Dacă vor deveni lege, noileprevederi vor depăşi cu mult regulile din Irlanda, undeautorităţile nu pot impune o amendă mai mare de 500.000 de eurounei persoane.

În Germania, amenda maximă carepoate fi aplicată unei instituţii este de un milion deeuro.

Autoritatea britanică pentruservicii financiare poate însă să impună penalităţi nelimitatebăncilor şi angajaţilor acestora, iar anul trecut a amendat JPMorgan cu 33 de milioane de lire sterline, pentru că nu a separatbanii proprii de cei ai clienţilor.

Oficialii europeni speră căsancţiunile din UE vor întări reformele de control financiar şi vordescuraja băncile să îşi transfere activităţile în ţări culegislaţii mai permisive, aşa cum a procedat compania germană Depfacare s-a mutat la Dublin, iar apoi a avut nevoie să fie salvată destat de la faliment.

Proiectul va fi înaintat statelormembre şi Parlamentului European spre aprobare, înainte de a devenilege la nivelul Uniunii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO