Bănci și Asigurări

Bancherii asteapta sa vina salvarea de la Finante

31.03.2003, 00:00 18

Presedintele Asociatiei Romane a Bancilor(ARB) , Radu Gratian Ghetea, si ministrul Finantelor, Mihai Tanasescu, au discutat la sfarsitul saptamanii trecute pe marginea efectelor pe care le poate avea Legea de aprobare a ordonantei 61 privind recuperarea creantelor bugetare asupra bancilor. Promisiunea venita de la Finante: norme de aplicare si chiar o interpretare a legii mai relaxate in anumite conditii.
"Dupa ce ne-am plans (n.r-bancherii) la cel mai inalt nivel, vineri am avut discutii chiar cu ministrul Finantelor. Ni s-a promis ca se vor cauta solutii de relaxare a acestei ordonante, fie din directia normelor de aplicare care nu sunt inca definitivate, fie chiar din directia interpretarii legii in anumite situatii", a declarat pentru Ziarul Financiar Radu Gratian Ghetea.
Bancherii s-au plans in nenumarate ori in ultimele luni ca ordonanta 61 privind recuperarea creantelor bugetare nu are decat efecte negative asupra activitatilor bancilor. Cele mai contestate prevederi ale acestei legi, care a aparut si in Monitorul Oficial joia trecuta, se refera printre altele la faptul ca organele de colectare a creantelor bugetare (statul cu alte cuvinte) au prioritate fata de ceilalti creditori in executare silita (bancile de exemplu), dar si la cea care obliga bancile sa comunice administratiei fiscale date despre persoanele fizice si juridice care intra in executare silita.
"Dupa cum am mai spus consideram ca obligatia bancilor comerciale de a furniza informatii despre clienti este deosebit de periculoasa si contravine flagrant cu preverile Legii bancare care prevede concret ca informatii privind sumele depuse si operatiunile efectuate pe numele persoanelor fizice si juridice se vor transmite numai titularilor sau reprezentantilor lor legali, iar in cauzele penale in care s-a pus in miscare actiunea penala impotriva titularului, la cererea scrisa a procurorului sau a instantei judecatoresti", spune oficialul ARB. In plus, el a atras atentia ca daca totul ramane asa cum s-a prevede acum aceasta lege se creeaza pericolul ca bancile creditoare sa nu isi mai poata recupera creditele acordate pentru care au fost constituite garantii acoperitoare. "Aceasta situatie ar putea conduce la restrangerea  activitatii de intermediere bancara, in special prin reducerea activitatii de creditare", mai spune Ghetea.
"Statul nu va avea nici o prioritate fata de alti creditori ci va respecta ordinea in care sunt inscrise garantiile in Arhiva Electronica", a declarat Bogdan Popescu, purtatorul de cuvant al Ministerului Finantelor.
El spune ca normele de aplicare a legii vor prevedea in mod explicit ca statul nu va beneficia de un tratament preferential in recuperarea creantelor.
oana.nuta@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO