Bănci și Asigurări

Bancherii nu mai gasesc clienti pentru depozitele in valuta

Bancherii nu mai gasesc clienti pentru depozitele in valuta
31.08.2009, 00:00 21

Depozitele populatiei in valuta au ajuns la o crestere aproape de zero in iulie fata de aceeasi perioada a anului precedent, soldul oprindu-se la pragul de 8 miliarde de euro, desi in acest interval euro a castigat masiv teren in fata leului, iar dobanzile oferite de banci au fost mari.

La inceputul anului, ritmul de crestere era inca la 10%, in franare insa de la niveluri de aproape 40% in vara trecuta, potrivit datelor BNR.

O incetinire se vede si in cazul depozitelor in lei, a caror crestere reala (excluzand efectul inflatiei) a franat la 14%, de la 23% in iulie anul trecut. Luna iulie a adus chiar o accelerare marginala a ritmului de crestere, de la 14,2% la 14,7%.

Cum explica analistii slabirea apetitului pentru economisire in ciuda luptei de dobanzi in care s-au angajat bancile in prima parte a anului? „Este clar ca potentialul de crestere (a depozitelor, n. red.) nu e foarte mare, in conditiile in care economia se ajusteaza. Ai o corectie la nivelul veniturilor populatiei si implicit potentialul de economisire e limitat", spune Ionut Dumitru, economistul-sef al Raiffeisen Bank.

Soldul depozitelor populatiei in lei ajunsese la 60,1 miliarde de lei (14,2 miliarde de euro).

Dumitru spune ca, in conditiile in care capacitatea populatiei de a economisi este limitata, abordarea bancilor de a intra intr-o lupta a dobanzilor in primele luni ale anului a fost o capcana. Pe de alta parte, el noteaza ca ajustarea consumului a lasat loc pentru cresterea sumelor economisite, dar efectul este limitat. Scaderea consumului s-a vazut deja in ajustarea rapida a deficitului comercial, care a coborat la o treime fata de anul trecut, pe fondul franarii bruste a importurilor.

Ramane de vazut cum vor reactiona clientii la ajustarea rapida a dobanzilor inceputa din iulie. Daca la inceputul verii depozitele in lei erau remunerate cu dobanzi de 13%-14% pe an, acum bancile mari au coborat pe palierul de o singura cifra. La depozitele standard ratele coboara chiar spre 5%-6% pe an, apropiindu-se astfel de nivelul inflatiei, in timp ce la produsele promotionale clientii inca mai gasesc dobanzi de 10% pe an.

Si la euro dobanzile s-au ajustat, coborand de la 6%-8% la 3%-4% pe an. Chiar si bancherii recunosc ca afisarea unor dobanzi de doua cifre este un factor psihologic important pentru stimularea economisirii.

Economistul Raiffeisen considera ca depozitele in lei vor fi in continuare preferate celor in valuta. „Cand faci comparatia, este evident ca depozitele in lei sunt mai atractive datorita dobanzilor mai mari, mai ales ca avem o stabilizare a cursului", apreciaza Dumitru.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO