Bănci și Asigurări

Bancherii nu se aşteaptă să aibă clienţi la credite prea curând, dar cresc dobânzile

Bancherii nu se aşteaptă să aibă clienţi la credite prea curând, dar cresc dobânzile
22.08.2010, 23:53 28

Bancherii se aşteaptă ca solicitarea de credite pentru populaţiesă fie mai slabă în perioada următoare comparativ cu lunileanterioare, după ce aşteptările pozitive pe care le aveau în trecutau fost contrazise de realitate, arată un sondaj al BNR. În schimb,înăsprirea creditării s-ar putea opri în perioada imediat următoaredupă ce fenomenul a cunoscut o încetinire drastică în trimestrultrei. Chiar dacă nu au cerere, bancherii majorează dobânzile lacreditele pentru populaţie.
Cererea de credite de retail a continuat să scadă şi în trim. IIdin 2010, deşi bancherii se aşteptau anterior la o revigorare acreditării începând cu luna aprilie, arată sondajul realizat deBNR. La sondaj participă principalele zece bănci locale în funcţiede activitatea de creditare.

Nici cardurile de credit nu mai merg
Nici băncile nu au relaxat însă condiţiile de acordare aîmprumuturilor, aproximativ 5% dintre respondenţi indicând chiar ouşoară înăsprire a standardelor de creditare a persoanelorfizice.
O restrângere semnificativă a cererii, indicată de peste 74% dintrerespondenţi, s-a înregistrat pe segmentul cardurilor de credit, întimp ce scăderea solicitărilor pen­tru credite de consum cugaranţii a fost indicată de o treime din băncile participante lasondaj. "Cererea pentru cardurile de credit a prezentat cea maimare fluctuaţie de la începutul acestui an. Este posibil ca lanivel agregat tendinţele menţionate să fie contrabalansate de unavans al cererii pe segmentul creditelor de consum negarantate cuipoteci, altele decât cardurile de credit", menţionează raportulBNR.
Bancherii au motivat înăsprirea standardelor la creditele ipotecareîn principal prin aşteptările negative legate de evolu­ţiapreţurilor pe piaţa imobiliară. Circa 60% dintre respondenţi auindicat o scădere a preţurilor de pe piaţa imobililiară întrimestrul doi şi aproape jumătate dintre aceştia se aşteaptă la oevoluţie similară în perioada iulie-septembrie. Mă­surile derestricţionare a creditării s-au limitat la diminuarea plafonuluimaxim pentru creditele nou acordate şi reducerea ponderiiserviciului datoriei lunare în venit.

Companiile continuă să ceară credite
Datele de la Centrala Riscurilor Bancare arată că numărulsolicitanţilor de credite a variat în prima jumătate a anului între80.000 şi 136.000 de persoane lunar, fiind în medie de opt-nouă orimai redusă decât în perioada de boom a creditării. Cererea redusăşi înăsprirea standardelor au dus la o scădere în iunie a solduluicreditului neguvernamental cu aproape 10%, până la 48,2 mld. euro.Scăderea a fost influenţată în mare parte şi de depreciereacursului de schimb.
În schimb, pe sectorul companiilor, bancherii spun că cererea decredite a crescut în trimestrul doi. O cerere mai mare s-aînregistrat în cazul împrumuturilor pe termen scurt pentru firmelemari, în contextul în care sectorul întreprinderilor mici şimijlocii este văzut ca fiind din ce în ce mai riscant.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO