Bănci și Asigurări

Bancile asteapta reglementari detaliate pentru denominare

06.12.2004, 00:00 18



Nu mai putin de 65 de probleme practice au identificat bancile comerciale in perspectiva procesului de taiere a patru zerouri din coada leului.



Lista a fost centralizata de Asociatia Romana a Bancilor, urmand a fi inaintata Bancii Nationale in cadrul unei noi intalniri programate saptamana aceasta intre reprezentantii celor doua parti.



Dintre toate solicitarile se detaseaza insistenta cu care bancile pledeaza pentru scurtarea perioadei de circulatie paralela a leilor vechi si a celor noi. Potrivit programului stabilit de BNR, circulatia simultana ar urma sa se intinda pe o perioada de un an si jumatate (1.07.2005-31.12.2006). Desi invoca experienta altor tari pentru a arata ca acomodarea publicului cu noile insemne monetare se face fara dificultate, banca centrala sustine ca nu costurile suportate de bancile comerciale sunt determinante, ci interesul general al pietei, care ar trebui scutita de presiunea preschimbarii rapide a banilor.



De fapt, BNR nu poate ignora costul reprezentat de utilizarea vechilor bancnote din stoc pe o perioada prea scurta de timp pentru a justifica cheltuielile de emisiune.



In acelasi context, bancile cer ca ATM-urile sa fie principala sursa de preschimbare a insemnelor monetare. Astfel, toate bancile ar trebui sa treaca in bloc la operarea prin ATM-uri cu insemne monetare noi, pentru evitarea concurentei neloiale. Deocamdata, banca centrala nu a propus nici un calendar privind alimentarea bancomatelor cu monede noi. Pentru a atenua costurile, BNR a anuntat doar ca punerea in circulatie a noilor insemne monetare se va realiza treptat, in cantitati limitate, mai intai numai la ghisee si abia apoi prin ATM-uri.



Nu mai putin importante sunt probleme de reglementare cerute de operatiunile curente: Cum va cota BNR paritatile leu/alte valute? Cu 4 zecimale?



Cum vor afisa bancile si casele de schimb cursurile valutare: si in lei vechi si in lei noi?.



O propunere de impact pentru instrumentele de decontare folosite pe piata consta in eliminarea cecului, considerat inutil in conditiile intrarii in functiune a sistemului electronic de plati.



Cat de despre reglementarea situatiilor contabile paralele, bancile solicita prevederi dedicate, fiind nemultumite de proiectul general elaborat de Ministerul Finantelor.





Ce cer bancile comerciale de la BNR



1. Punerea in circulatie a noilor bancnote si monezi sa se faca astfel incat prin retragerea rapida a vechilor insemne monetare sa se asigure reducerea perioadei de circulatie duala.



2. Bancile sa fie alimentate din timp cu cantitati mai mari de insemne monetare pana la 1.07.2005 fara percepere de comisioane.



3. Schimbarea soft-ului la ATM-uri, reconfigurarea acestora sa se faca astfel incat imediat dupa 1.07.2005 ATM-urile sa fie principala sursa de preschimbare a insemnelor monetare. Toate bancile sa treaca in bloc la operarea prin ATM-uri cu insemne monetare noi, pentru evitarea concurentei neloiale.



4. Sa se stabileasca sistemul de rotunjire in contabilitatea bancilor a soldurilor conturilor.



5. Contabilitatea bancilor sa se tina incepand cu 1.07.2005 numai in leul nou.



6. Sa se analizeze solutiile pentru eliminarea din contabilitatea bancilor a conturilor clientilor cu solduri insignifiante, dupa denominare.



7. Cum va cota BNR paritatile leu/alte valute? Cu 4 zecimale?



8. Cum vor afisa bancile si casele de schimb cursurile valutare: si in lei vechi si in lei noi? Atat pentru tranzactiile prin cont cat si la casele de schimb pentru populatie. Pe ce perioada se va afisa cursul paralel?



9. Sa se stabileasca modul de recalculare a datelor in lei noi, pentru raportari contabile (in unitati, mii, etc.).



10. Sa se analizeze oportunitatea pastrarii in continuare a instrumentului de decontare: cec-ul, in conditiile in care Sistemul Electronic de Plati asigura decontarea mai rapida a tranzactiilor.



11. Sa se solicite organismelor responsabile propuneri de reglementare a cotatiilor actiunilor si modul de solutionare contabila si de informare a actionarilor.



12. Sa se stabileasca un program de lucru adecvat si unitar, pentru intregul sistem bancar, pentru zilele de 29, 30 iunie 2005 si 1 iulie 2005 in relatia cu BNR si cu publicul. Propunerile sunt ca 30 iunie (joi) si 1 iulie (vineri) sa fie zile bancare nelucratoare.



13. Dificultatile bancilor in transferul unei mase banesti mari catre sucursalele lor, avand in vedere ca BNR pune la dispozitie noile insemne monetare doar in 4 centre de cash.



14. Reglementarea prin norma a BNR a operatiunilor initiate inainte de 1.07.2005 dar cu decontare ulterioara (cecuri, bilete la ordin, acreditive in lei, garantii bancare).



15. In ce constau notificarile impuse de lege referitor relatii contractuale ale bancilor cu clientii lor (addendum-uri la contractele de credit, rectificarea contractelor de ipoteca, cesiuni, etc.) reglementarea juridica a contractelor deja incheiate.



16. Sa se analizeze oportunitatea modificarii simbolului de valuta pentru leu din ROL in RON avtnd in vedere ca la stabilirea IBAN-ului s-a luat in considerare simbolul ROL.



17. Comunicarea urgenta - pana la finele lunii decembrie 2004 la VISA CARD si EURO CARD / MASTER CARD a schimbarilor pentru modificarea programelor.



18. Se vor efectua plati si incasari mixte (leu nou, leu vechi) sau vor fi tranzactii separate?



19. Articolul 6 din lege stipuleaza obligativitatea intocmirii situatiilor financiare pana la finele anului 2005 atat in moneda veche cat si in cea noua. Avand in vedere complexitatea acestui proces, eforturile (materiale si umane) legate de adaptarea aplicatiilor consideram necesara detalierea art. 6 analizandu-se posibilitatea utilizarii unei singure monezi (leu nou sau vechi).



20. Referitor la titlurile de stat emise si nescadente la data denominarii - cum va fi calculat pretul acestora avand in vedere ca la ora actuala pretul este stabilit cu 6 zecimale?



21. In conformitate cu prevederile Legii 348 art. 2, al (4), dupa 31.12.2006 si pana in 31.12.2009 numai BNR si unitatile institutiilor de credit autorizate de BNR vor preschimba leii vechi in lei noi. Toate bancile comerciale vor fi autorizate sa efectueze aceasta operatiune?



22. Trebuie stipulat explicit intr-un document cu putere de lege faptul ca pentru toate contractele incheiate inainte de 1.07.2005 denominarea valorilor va fi implicita, fara a necesita acte aditionale sau notificari, inclusiv pentru contractele cu denominare in valuta si decontare in lei.



23. Care va fi ora de "cut-over" de la care se vor accepta numai transferuri in lei noi?



24. Incepand cu 1.07.2005 ridicarea de numerar de la BNR se va face numai in moneda noua? Exista o data de la care BNR va impune bancilor sa distribuie clientilor lor la ridicarea de numerar, numai lei noi?
razvan.voican@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO