Bănci și Asigurări

Bancile elene aduna pierderi in RAS, desi anunta profituri in IFRS

Bancile elene aduna pierderi in RAS, desi anunta profituri in IFRS
13.09.2009, 15:41 62

Majoritatea bancilor grecesti prezente pe piata locala au iesitin pierdere la sfarsitul semestrului I dupa standardele romanestide contabilitate (RAS), cele mai mari minusuri fiind inregistratede Bancpost (-117 mil. euro) si Piraeus Bank (-26,3 mil. euro).

Dupa patru ani de crestere agresiva a creditarii, in special peretail si pe segmentul proiectelor imobiliare, grecii au ajuns sadetina peste 17% din activele sistemului bancar, insa calitateaportofoliilor a inceput sa sufere pe fondul crizei. Asa cabancile-mama au fost nevoite sa aduca bani pentru majorari decapital: 151 mil. euro la Bancpost, 20 mil. euro la Alpha Bank, 18mil. euro la Piraeus si 15 mil. euro la Marfin.

Cu exceptia Bancpost si a Emporiki, filialele locale alegrupurilor elene continua sa raporteze profituri dupa standardeleinternationale de contabilitate, insa dupa metodologia deprovizionare ceruta de BNR acumuleaza pierderi.

Piraeus a fost unul dintre jucatorii care au fortat crestereacotei de piata in ultimii patru ani, urcand de la circa 1% in 2005la 3% la sfarsitul lui 2008 fara vreo achizitie. La 30 iunie 2009,banca avea active bilantiere de 1,9 mld. euro, cota coborand laaproximativ 2,5% din activele totale ale sistemului. Piraeusdevenise cunoscuta pe piata drept unul dintre jucatorii cu cele maiflexibile conditii de creditare.

La o cota de piata de numai 0,2%, Emporiki a incheiat semestrulI cu un minus de 14,3 mil. euro in RAS, in timp ce Marfin are opierdere de 12,7 mil. euro la active de 522 mil. euro (0,6% dinpiata).

Alpha Bank, care a coborat in clasamentul activelor de pe loculsapte pe noua, a ajuns la limita dintre profit si pierdere, cu unminus de 1 mil. euro in RAS, fata de un castig brut de 34,7 mil.euro in IFRS. Banca a acumulat expuneri importante pe sectorulimobiliar, finantand mai multe complexuri rezidentiale care inprezent nu mai reusesc sa vanda apartamentele.

Alpha Bank a finantat dezvoltarea a cel putin sase ansamblurirezidentiale din Bucuresti (Blue Tower si Romfelt Plaza dinColentina, Green Vista si Liziera din Pipera, Odyssea Residentialdin Baneasa si Asmita Gardens de pe Splaiul Unirii). Investitiatotala in aceste proiecte depaseste 200 mil. euro, iar in cele maimari proiecte - Asmita Gardens si Romfelt Plaza - a carorconstructie a fost finalizata aproape integral, mai suntdisponibile peste 700 de apartamente.

La randul sau, Piraeus Bank a finantat aproape 70% din proiectulrezidential Natura Residence din Baneasa, cu o valoare de piataestimata la 35 mil. euro.

Dintre bancile importante cu capital elen, Banca Romaneasca ainregistrat la sase luni un profit net de circa 2,2 milioane deeuro chiar si in RAS, la o cota de piata de aproximativ 2,6%.National Bank of Greece (NBG), actionarul majoritar, si-aconsolidat pozitia financiara in Grecia si are in vedere oeventuala achizitie pe piata romaneasca, dupa cum afirma sursebancare. In cursul anului trecut, NBG a adus circa 84 mil. euro lacapitalul bancii din Romania.

De altfel, grecii se afla in topul majorarilor de capitalnecesare pentru mentinerea filialelor locale in parametrii desolvabilitate ceruti de BNR.

Alpha Bank, EFG Eurobank - actionarul majoritar al Bancpost -,Piraeus Bank si National Bank of Greece fac parte din grupurilebancare straine care s-au angajat in fata BNR si a FMI sa continuesa-si sustina subsidiarele si sa mentina expunerile pe Romania.

In contextul crizei, efectele goanei dupa cota de piata dinultimii ani ar putea pune sub presiune bancile grecesti.

Bancpost, de exemplu, se afla intr-un amplu proces derestructurare care ar trebui sa readuca banca pe profit. Sursebancare afirma ca ponderea creditelor clasificate drept restante siindoielnice in totalul portofoliului a depasit media pietei de11,76% la jumatatea anului, cele mai mari probleme fiind pesegmentul creditelor de consum.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO