Bănci și Asigurări

Bancile isi asigura resursele pentru a da credite

24.03.2004, 00:00 26



Raiffeisen Bank si Fondul European de Investitii (FEI) au semnat, in luna februarie, un acord in valoare de 40 milioane euro pentru garantarea creditelor destinate intreprinderilor mici si mijlocii (IMM) din Romania.



Conform acordului, vor fi vizate creditele pentru investitii cu o durata minima de trei ani, iar FEI va garanta 50% din imprumutul acordat IMM-urilor de catre banca.



"Acordul semnat cu Fondul European de Investitii va determina cresterea volumului de credite pentru investitii acordate de Raiffeisen Bank", a declarat Alexandru Ciobanu, director sector IMM in cadrul Raiffeisen Bank.



FEI sustine aparitia si dezvoltarea pe piata a IMM-urilor, beneficiind in acest sens de mandatul Bancii Europene de Investitii, al Uniunii Europene, reprezentata prin Comisia Europeana, cat si al altor organisme financiare si banci europene, in calitate de asociati.



Raiffeisen Bank este o banca universala, care asigura o gama extinsa de servicii prin cele peste 190 de unitati teritoriale. In prezent, banca are peste 70.000 de clienti IMM, in vreme ce volumul de credite acordate acestui segment a crescut de sapte ori in 2003, iar depozitele de trei ori, in aceeasi perioada.



Banca are un capital de 8.717,7 miliarde lei, controlat in proportie de 99,35% de catre Raiffeisen International. La sfarsitul anului trecut, activele Raiffeisen Bank depaseau un miliard de euro.



Incepe sa devina evident faptul ca finantarile firmelor mici si mjilocii vor detine un loc din in ce in ce mai important in portofoliile bancilor, aceasta tendinta fiind sustinuta de fapt si de noile parteneriate incheiate de bancile romanesti cu institutii financiare internationale. De fapt strategiile tuturor bancilor vizeaza o expunere deosebita pe segmentul firmelor mici si mijlocii, aceasta fiind alaturi de retail una dintre nisele de piata care vor atrage ca un magnet.



Incepand de anul trecut mai ales, odata cu impartirea pietei de corporate, retailul si firmele mici si mijlocii au inceput sa detina ponderi insemnate in portofoliile bancilor. Cei mai buni clienti s-au castigat pe creditare ori pentru asta este nevoie de finantare. Cum economiile in banci nu cresc ca alta data, bancile se vad nevoite sa gaseasca alte solutii pentru asigurarea resuselor. Pe langa linii de finantare externe, acesta va fi si primul an in care mari jucatori de pe piata bancara vor incerca sa emita obligatiuni pe piata romaneasca si externa. Sau cel putin asa isi doresc in acest moment.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO