Bănci și Asigurări

Bancile mari se concentreaza pe finantarea IMM-urilor

22.02.2007, 15:37 10

BCR si BRD-SocGen, primele doua banci din sistem, au pompat pana la sfarsitul anului trecut in sectorul IMM aproape 5 miliarde de euro. Bancherii au inceput sa se reorienteze catre intreprinderile mici si mijlocii (IMM), dupa ce piata marilor corporatii a ajuns aproape la saturatie, iar concurenta pe retail s-a intensificat sensibil.
BCR a acordat IMM credite de peste doua miliarde de euro, in timp ce la BRD-SocGen soldul se ridica la 2,7 miliarde de euro.
Soldul creditelor acordate de BCR, cea mai mare banca din sistem, intreprinderilor mici si mijlocii se ridica la sfarsitul anului trecut la 7,5 miliarde de lei (2,1 miliarde de euro). In 2006, finantarile pentru IMM au crescut la BCR cu 77% fata de nivelul de la sfarsitul lui 2005, a declarat Constantin Cojocaru, directorul executiv adjunct al Directiei Creditare a bancii. In decembrie 2005, portofoliul de credite acordate de BCR segmentului IMM era de 4,2 miliarde de lei (1,1 miliarde de euro).
Presedintele executiv al BCR, Nicolae Danila, afirma in noiembrie trecut ca imprumuturile acordate firmelor mici si mijlocii se ridicau la 1,3 miliarde de euro.
BCR, membra a grupului Erste Bank, a incheiat anul trecut cu active de 13,3 miliarde de euro, corespunzator unei cote de piata de 26,2%.
BRD-SocGen, a doua banca din sistem, a incheiat anul trecut cu un portofoliu de credite acordate IMM-urilor in valoare de 9,3 miliarde de lei (echivalentul a 2,75 miliarde de euro). In aceste conditii, creditele pentru IMM-uri reprezinta aproximativ 40% din totalul finantarilor acordate de banca.
Banca a acordat finantari de 3,5 miliarde de lei (ceva mai mult de un miliard de euro) intreprinderilor mici, reprezentand 15% din totalul angajamentelor asumate. Pentru firmele de dimensiuni medii banca a acordat finantari de 5,8 miliarde de euro (1,7 miliarde de euro).
Practic, BRD a pompat mai multi bani in intreprinderile mici si mijlocii decat in marile corporatii, care au absorbit finantari de numai 4,5 miliarde de lei.
Incepand din vara trecuta, BRD-SocGen a lansat un pachet de produse de credite standardizate pentru intreprinderile de dimensiuni mici. Prin intermediul acestor produse banca a acordat in a doua parte a lui 2006 credite de peste 200 de milioane de euro. BCR nu are in portofoliu astfel de produse.
Primul jucator care a venit pe piata cu produse standardizate de finantare pentru companiile mici este Banca Transilvania, care a inceput sa lanseze astfel de credite inca din 2005. Pana la sfarsitul anului trecut, BT acordase prin aceste produse finantari de aproximativ 200 de milioane de euro.
Creditele bazate pe standardizare au avantajul ca permit luarea unei decizii rapide de finantare, fiind simplificata totodata si documentatia ceruta clientului. De altfel, mai multi jucatori din sistem au lansat anul trecut astfel de produse, pe care le-au promovat agresiv. Bancile au fost insa nevoite sa adapteze sistemele de scoring utilizate in cazul clientilor individuali pentru evaluarea firmelor de mici dimensiuni, in lipsa unui istoric de colaborare cu acestea.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO