Bănci și Asigurări

Bancile nu mai obtin cele mai mari castiguri din titlurile de stat

07.06.2001, 00:00 14



Daca pana la inceputul anului plasamentele in titluri de stat erau cele mai rentabile, aducand bancilor castiguri substantiale, se pare ca in ultimele luni "boieria s-a cam terminat".

Explicatia este simpla. Scaderea de la emisiune la emisiune a dobanzilor platite de Ministerul Finantelor bancilor, pana spre un nivel comparativ cu dobanzile percepute de bancile comerciale la creditele acordate populatiei si persoanelor juridice.

"Bancile trebuiau sa anticipeze mai demult aceasta scadere a randamentelor oferite la titlurile de stst, mai ales ca semnalul era dat de mai mult timp in urma.

Daca stam sa facem o comparatie nu mai este atat de rentabil sa-ti plasezi banii la Finante la asemenea dobanzi ci pur si simplu poti sa te orientezi spre creditare. Oricum, in ultima vreme, s-a facut un intreg lobby pentru promovarea creditarii", a comentat un oficial al unei banci straine prezente pe piata romaneasca.

Daca la inceputul anului o banca a primit un randament mediu de 49,98% pentru titluri de stat emise pe trei luni, acum dobanda medie a scazut pana la 42,98%, iar potrivit specialistilot sunt sanse ca acestea sa se duca pana spre 38-39%.

Dobanzile percepute de banci in prezent pentru creditele acordate sunt in jur de 40-46% pentru creditelan lei si in jur de 13-15% pentru cele in valuta.

"Sunt destule sanse ca in lunile urmatoare dobanzile la titlurile de stat sa mearga pe un trend ascendent, mai ales ca vine si perioada de vara si piata "intra" in vacanta.

Cred insa ca pe undeva pe la 38-39% ar cam trebui sa se opreasca intrucat de la acel nivel bancile nu vor mai fi dispuse sa imprumute statul", a afirmat Nicolaie Hoanta, vicepresedintele bancii Carpatica.

Fara nici un efort deosebit, de-a lungul timpului bancile comerciale au facut bani frumosi de pe urma plasamentelor in titluri de stat, fara a fi nevoite sa-si puna prea mult mintea la contributie pentru a diversifica paleta de posibilitati de plasare a banilor. Dar orice minune tine doar trei zile (ani-n.r.).

Nici pentru populatie, titlurile de stat nu mai sunt cel mai bun plasament, locul lor fiind luat incet-incet de depozitele bancare. Oricum, oficialii Finantelor au anuntat ca pana la sfarsitul anului populatia va beneficia de o dobanda de doar 35%, de la 44% cat era la inceputul lui.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO