Bănci și Asigurări

Bancile romanesti au mai putini bani in strainatate

28.07.2003, 00:00 17



Dupa cinci luni din acest an, valoarea totala a activelor externe in valute convertibile detinute de bancile romanesti se ridica la peste 1,2 miliarde de dolari, respectiv peste un miliard de euro.



Aceasta inseamna scaderi de circa 300 milioane de euro (100 milioane de dolari) fata de aceeasi perioada a anului trecut.



La sfarsitul lunii mai, bancile aveau in depozite din strainatate, peste 900 milioane de dolari, respectiv 760 milioane de euro. Depozitele constituite la banci straine de catre banci comerciale romanesti, au crescut in luna mai cu 28,3% fata de aprilie, ceea ce a reprezentat o revenire la un nivel apropiat de volumul de 29.683 miliarde de lei, inregistrat in februarie.



Comparativ cu luna mai a anului trecut, disponibilitatile bancilor sub forma de depozite in strainatate au scazut, in termeni nominali, cu 21,2%.



"Cresterea depozitelor in strainate ale bancilor romanesti in luna mai se



datoreaza maturitatii a doua emisiuni ale Mininisterului Finantelor in dolari americani, care nu au mai fost replasate in totalitate in emisiunile tot in dolari dar la trei ani organizate in aceeasi luna de Ministerul Finantelor", explica Sergiu Manea, director de operatiuni financiare la ABN Amro Bank.



El spune ca interesul bancilor pentru plasamente in strainatate se datoreaza lipsei momentane de alternative pe piata romaneasca. "Procesul de scadere a depozitelor in



strainatate este direct corelat cu alternativele de investitie in Romania, inclusiv sub forma creditelor guvernamentale si a celor neguvernamentale", afirma Manea.



In primele cinci luni ale anului, creditul neguvernamental in valuta a crescut in termeni reali cu 8,8%.



In luna mai insa, creditul in valuta, exprimat in euro, a inregistrat o scadere de 0,2%.



Depozitele constituite la banci straine detin cea mai mare pondere (33%) in totalul activelor externe ale bancilorde pe piata romaneasca.



Deschiderea de depozite in strainatate reprezinta o optiune atractiva si pentru alte categorii de companii romanesti, in conditiile in care dobanzile la depozitele in valuta oferite pe piata romaneasca sunt foarte scazute. Astfel, la euro dobanda atinge chiar niveluri minime de 1-1,6% pe an, in timp ce depozitele in dolari sunt remunerate cu dobanzi de 1,25-2% pe an.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO