Bănci și Asigurări

Băncile se împrumută între ele la 2% pe an, dar nu plasează la stat cu 7%

Băncile se împrumută între ele la 2% pe an, dar nu plasează la stat cu 7%
22.06.2010, 23:41 30

"În primul rând trebuie să ne ancorăm la intervale relevante, nula dobânzile over-night (pentru depozitele pe o zi, n. red.), carese referă la perioada curentă, în care avem un exces delichiditate. Există o piaţă secundară relevantă, la care participăşi bănci, şi fonduri de investiţii şi companii de asigurări, iaracolo randamentele la titlurile de stat sunt peste 7% pe an",comentează trezorierul unei bănci locale importante.

La începutul săptămânii dealerii s-au înghesuit să plasezedepozite la BNR pe o săptămâna la 6,25% pe an, ofertele cumulate de3,4 mld. lei depăşind de şase ori plafonul anunţat. În aceeaşi zi,Trezoreria a atras numai 330 mil. lei prin vânzarea de certificatepe un an, un sfert din cât îşi propusese, deşi a plătit unrandament maxim de 6,98% pe an.

"Deşi a plătit un randament cu 20 de puncte de bază mai maredecât cel la care titluri similare se tranzacţionau pe piaţasecundară, Ministerul Finanţelor abia a putut accesa fonduri. Esteîngrijorător şi arată că în viitor costurile de finanţare vorcreşte, aşa cum ne aşteptam, însă contrar dorinţei ministruluifinanţelor de a vedea o stabilizare a randamentelor", comenteazăVlad Muscalu, analist la ING Bank.

Ministrul finanţelor Sebastian Vlădescu a afirmat într-uninterviu acordat recent ZF că se luptă cu băncile care cerrandamente şi de peste 7% pe an, deşi dobânda-cheie a BNR a coborâtdin mai la 6,25% pe an, iar ratingul de ţară nu s-a deteriorat.

Deşi au mai mulţi lei decât le trebuie în prezent, dealeriiezită să îşi blocheze lichidităţile pe perioade lungi în titluri destat, în condiţiile în care în ultimii ani BNR a încercat mereu săcontracareze presiunile de curs prin ajustarea lichidităţii pepiaţa monetară.

Băncile au fondurile atrase doar pe perioade scurte, de până lacâteva luni, inclusiv de la clientelă, astfel că orice plasament lao dobândă fixă pe perioade mai lungi presupune asumarea unui riscde dobândă. În perioadele în care nu există lichidităţi pe piaţă,băncile apelează la BNR pentru credite de refinanţare, utilizândtitlurile deţinute ca garanţii.

"Poţi să te trezeşti cu un val de aversiune la risc, iar dacăeuro urcă spre 4,3 lei BNR, nu va mai refinanţa titlurile la 6,25%pe an. Nu ai nicio garanţie având în vedere politica BNR de a reglapiaţa prin lichiditate şi rişti să fii nevoit să le refinanţeziprin credit Lombard (o facilitate permanentă oferită de BNR - n.red.) la 10,25% pe an", comentează dealerul unei alte bănci.Variaţiile mari privind lichiditatea pieţei se văd în evoluţiadobânzilor pe termen foarte scurt. De la începutul anului,indicatorul Robor pe o zi a fluctuat între 2% şi 8% pe an. În plus,dacă titlurile nu sunt achiziţionate în scop investiţional (şiţinute până la maturitate), ci doar în scop de tranzacţionare,valoarea acestora trebuie ajustată constant la valoarea de piaţă.Un investitor care a cumpărat certificate pe un an de un milion delei la un randament de 6% va pierde 1% din valoarea plasamentului,adică 10.000 de lei, dacă randamentul urcă la 7% (un randament maimare corespunde unui preţ de tranzacţionare mai mic).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO