Bănci și Asigurări

Bancile se intrec in relansarea ofertelor de creditare

09.03.2004, 00:00 24



Introducerea de catre Banca Nationala a Romaniei (BNR) incepand cu sfarsitul anului trecut a unor norme minime de creditare impuse bancilor si retailerilor, face ca in aceasta perioada sa aiba loc o reasezare in marea parte a ofertele de creditare promovate pe piata. Si asta pentru ca nici unei banci nu ii convine sa i se reduca volumul creditelor acordate si implicit sa piarda clienti.



Dupa studierea tuturor posibilitatilor care ar exista pentru a nu incalca in nici un fel normele emise de banca centrala, marea parte a jucatorilor importanti de pe piata bancara au revenit cu oferte de creditare regandite, care merg pana la lipsa avansului sau a girantilor.



Saptamana trecuta viceguvernatorul BNR, Mihai Bogza, afirma ca normele de creditare a populatiei au fost elaborate intr-o forma care permite multiple variante de garantare, dar comerciantii cu vanzari in rate si bancile nu au prezentat toate posibilitatile, pentru a-si majora veniturile pe termen scurt.



Oficialul bancii centrale a aratat ca, in luna decembrie, vanzatorii de produse electrocasnice si unele banci au prezentat normele intr-o formula care lasa de inteles ca accesul populatiei la credite pentru consum va fi aproape blocat.



"Aceasta publicitate si-a atins scopul, vanzarile pe credit crescand spectaculos in decembrie si ianuarie, dar a avut si un revers: in februarie, la intrarea in vigoare a normelor, populatia, convinsa ca aceste credite au devenit inaccesibile, nu a mai apelat la ele. Atunci tactica s-a schimbat si a fost anuntata ca o mare gaselnita identificarea unor posibilitati de a ocoli prevederile noilor reglementari", spunea Bogza.



La sfarsitul anului trecut, creditele contractate de persoanele fizice insumau, pe ansamblul sistemului bancar, 74.590 de miliarde de lei, cu 260% mai mult fata de decembrie 2002. Mai mult de jumatate din finantari au fost contractate pentru consum, in timp ce creditele ipotecare au totaalizat 19.000 de miliarde lei.





Credite imobiliare de la BCR



* perioada de acordare: pana la 20 de ani



* suma maxima ce poate fi imprumutata reprezinta echivalentul a 100.000 euro, acordat in lei, dolari sau euro.



* avans minim de 15% iar dobanda este de 23% pe an pentru creditele in lei si de 11% pe an pentru creditele in dolari si euro.



* garantarea creditului se face prin instituirea unei ipoteci de rang 1 asupra imobilului achizitionat sau asupra altui imobil aflat in proprietatea imprumutatului ori a unei terte persoane.



* banca nu solicita asigurare de viata pentru solicitant, ci numai asigurarea imobilului.





Credite pentru cumpararea de bunuri de folosinta indelungata de la BCR



* perioada de acordare: pana la 5 ani



* suma maxima ce poate fi acordata reprezinta echivalentul in lei a 5.000 euro ;



* nu este nevoie de avans



* dobanda se situeaza intre 23% si 29% in functie de tipul creditului (dobanda fixa sau variabila), perioada de acordare si locul unde se face analiza dosarului de credit - la magazin sau la banca.



* Nu se solicita garant.





Creditul pentru bunuri de consum de la Raiffeisen Bank



* perioada de acordare: intre 6 luni si 4 ani;



* valuta: lei, euro sau dolari;



* valoarea: intre 150 si 5.000 de euro (sau echivalent in lei)



* nu este nevoie de avans



* nu necesita giranti.





"Descoperit de cont" de la HVB Bank



* se ofera un "credit" echivalent ca valoare cu minimul unui salariu



* pentru aceasta facilitatei nu se percepe nici o taxa sau vreun comision



* nu este necesara justificarea utilizarii sumelor retrase.



* dobanda se calculeaza considerandu-se valoarea utilizata a descoperitului de cont si perioada aferenta acestuia (numar de zile)



* solicitantul trebuie sa aiba deschis un cont in care isi depune lunar salariul, un istoric al relatiei cu banca de cel putin trei luni si un salariu net minim de 7,5 milioane lei.
oana.nuta@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO