Bănci și Asigurări

Bancile straine si-au redus expunerea pe Romania cu 2 miliarde de euro

25.10.2009, 23:15 28

Expunerea bancilor straine pe Romania a scazut cu aproape douamiliarde de euro in trimestrul al doilea, pana la 84,19 miliarde deeuro potrivit datelor Bancii Reglementelor Internationale(BRI).

Calculata in dolari, expunerea inregistra o crestere cu pestepatru miliarde, la 118,9 miliarde de dolari, insa aceasta sedatoreaza in special aprecierii euro fata de dolar.

Potrivit analistilor, expunerea ia in calcul toate intereselebancilor straine in Romania. Cum majoritatea bancilor locale suntdetinute de grupuri internationale, activele acestora sunt inclusein aceste raportari, chiar daca nu reprezinta datorietransfrontaliera, fiind finantate in buna masura prin depoziteatrase pe plan local.

Cea mai mare expunere pe Romania o au in continuare bancileaustriece, cu un total de 42,5 miliarde de dolari (30 de miliardede euro). Bancile franceze au o expunere de 15,8 miliarde de dolari(11,2 miliarde de euro), iar cele italiene se apropie, cu 13,3miliarde de dolari (9,4 miliarde de euro). Finantariletransfrontaliere acordate de bancile straine totalizau in iunie79,1 miliarde de dolari (56 de miliarde de euro), fiind impartiteaproape egal pe maturitati mai mici de un an si respectiv de pestedoi ani.

Cea mai mare parte a expunerilor este concentrata in sectorulprivat nebancar, cu un total de aproape 55 de miliarde de dolari(39 mld. euro). In sectorul bancar finantarile cross-border sunt de11,29 miliarde de dolari (8 mld. euro), iar in sectorul public de12,2 miliarde de dolari (8,4 mld. euro).

In primavara, Fondul Monetar International si BNR au obtinutangajamentul a noua grupuri financiare internationale cu o pozitieputernica pe plan local ca isi vor mentine finantarile pentrusubsidiarele locale si le vor oferi sprijin in caz de necesitate.Retragerea brusca a finantarii externe era considerata in primavaraun risc major pentru stabilitatea economiei, in conditiile in caredoar datoria pe termen scurt totaliza 22 de miliarde de euro lasfarsitul anului trecut, apropiindu-se astfel de rezervele valutareale BNR, de 26 de miliarde de euro.

In cazul bancilor, modificarile operate de BNR in privintacerintelor de constituire de rezerve minime obligatorii audeterminat o reorientare a datoriei de pe termen scurt catrescadente mai lungi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO