Bănci și Asigurări

Bancile sunt tot mai generoase cu creditele pentru populatie. Ramane sa le si recupereze

12.08.2003, 00:00 12



Dublarea in luna mai a restantelor la creditele pe termen mediu si lung contractate de persoane fizice nu a fost un simplu accident sezonier. Statisticile de la sfarsitul lunii iunie arata deja o tendinta: restantele au continuat sa creasca, fiind cu 16% mai mari decat la sfarsitul lui mai.



Aceasta desi ritmul nominal de crestere a creditului privat a incetinit usor in iunie (3,8%).



Restantele inregistrate la sfarsitul primul semestru erau mai mult decat triple fata de nivelul de la inceputul anului, insumand 140,3 miliarde de lei. Suma ramane mica. Nu este mai putin adevarat ca la viteza mare de crestere a creditului este inevitabil sa apara si probleme, insa conturarea unei tendinte de crestere a numarului celor care nu mai reusesc sa se descurce cu rambursarea arata ca bancile prea s-au grabit sa astampere foamea de credite, aruncand pe piata tot mai multe oferte de finantare.



Primul semnal de alarma a aparut in luna mai, cand restantele la rambursarea creditelor pe termen mediu si lung in lei contractate de persoane fizice s-au dublat dintr-un foc, comparativ cu nivelul inregistrat in aprilie, ajungand la 120,8 miliarde de lei.



Probleme au aparut in luna iunie si la rambursarea de catre persoanele fizice a creditelor in valuta. Astfel, restantele au crescut cu 23% intr-o singura luna, inclusiv ca efect al unei accelerari a deprecierii leului fata de euro. Prelungirea stabilitatii cursului leului ar putea incuraja din nou creditul in valuta, cu riscurile de rigoare. La sfarsitul primului semestru, ponederea creditului in lei in totalul creditului privat crescuse insa la 42% fata de 36% in urma cu un an.



In ultimele douasprezece luni, dobanzile au scazut cu ceva mai mult de un punct procentual. S-au oprit insa la un nivel inca ridicat. Aceasta nu a contat insa prea mult in ochii celor care doreau de ani de zile sa ia un credit pentru bunuri de folosinta de indelungata sau autoturisme, incurajati fiind si de mesajele oficiale privind continuarea tendintei de scadere a dobanzilor, in frunte cu dobanzile la titlurile de stat.



Tocmai de aici pot aparea cele mai mari probleme: dobanzile nu mai scad o buna perioada de timp de acum incolo, ba ar putea chiar sa creasca usor, in functie de cat de dispuse vor fi bancile sa mai taie din marje. Salariile sunt in scadere nominala si astfel clientii bancilor ar putea realiza ca efortul rambursarii unui credit este mai mare decat se gandisera. Mai ales ca urmeaza perioada de toamna-iarna, cand cresc cheltuielile cu intretinerea.



In acelasi timp, contractarea de credite a lasat din ce in ce mai putin bani pentru economisiri, acestea fiind in iunie sub nivelul inregistrat in aprilie. Cu atat mai mult cu cat bancile s-au grabit sa reduca dobanzile la depozite, lasand economiile expuse cresterilor de inflatie precum cea inregistrata in luna iulie - 1,2%.



Dupa semnalul dat saptamana trecuta de BNR prin majorarea cu un punct a dobanzii la depozitele atrase de la banci, pana la 19,25%, acestea se arata dispuse sa plateasca la randul lor mai mult pentru a incuraja depunerile.



BRD-SocGen, a doua banca de pe piata, a anuntat ieri majorari de dobanda intre 0,25 si un punct, pana la 15,25-15,75% pe an, continuand sa acorde bonificatii pentru sumele mari. In prima parte a anului, BRD a fost in fruntea bancilor de retail care au dat tonul scaderii rapide a dobanzilor la depozite, stabilind minime pentru toata piata la scadentele scurte (10%).



Bancherii nu se arata ingrijorati, desi, dupa cum merg lucrurile, la sfarsitul toamnei s-ar putea trezi in curtea bancii cu masini si frigidere pentru care clientii nu mai pot plati ratele la credite.



Multa vreme, piata s-a plans de duritatea conditiilor de creditare, net prohibitive pentru marea masa a clientilor potentiali.



Batalia pentru cote cat mai mari din piata de retail a grabit insa relaxarea conditiilor de acordare a creditelor, prin reduceri, de multe ori surprinzatoare, ale nivelului minim de venit necesar, prin eliminarea fie a girantilor, fie a asigurarilor. Evident, in aceste conditii riscul de nerambursare a devenit din ce ce mai mare.



Ramane de vazut in ce masura sunt pe piata banci care, in goana dupa cote de piata, au devenit prea generoase in acordarea de credite, amplificand riscul.



Odata cu relaxarea conditiilor de acordare a creditelor a aparut riscul ca din ce in ce mai multi sa fie tentati sa ia un credit pe care, de fapt, sa nu-l mai poata rambursa in timp. Pentru ca, in ciuda unor scaderi semnificative, dobanda la creditul de consum in lei ramane ridicata (25-30%) si inghite o mare parte din veniturile unei familii.



In luna mai, valoarea creditelor clasificate drept "sub standard", potrivit noilor reglementari aplicate din acest an, a crescut cu 36% fata de aprilie, pana la 2.416 miliarde de lei. Comparativ cu luna mai a anului trecut, cresterea este de aproape 115%.



De asemenea, valoarea creditelor indoielnice a fost in mai cu 49% mai mare decat in aprilie. Corespunzator, valoarea provizioanelor a crescut cu 5,6% fata de nivelul din aprilie, respectiv cu 14,4% fata de inceputul anului. Numarul debitorilor cu restante la rambursarea creditelor ajunsese la sfarsitul lunii mai la 4.267, in crestere cu 2,4% fata de aprilie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO