Bănci și Asigurări

Bancpost a ratat tinta de profit, rezultatul fiind afectat de investitii si de restructurare

Bancpost a ratat tinta de profit, rezultatul fiind afectat de investitii si de restructurare

Bancpost a investit 170 mil. euro pentru a creste reteaua

12.02.2007, 18:40 26

Subsidiarele locale ale grupului elen EFG Eurobank, incepand cu Bancpost alaturi de EFG Retail Services, EFG Eurobank Mutual Funds Management Romania, EFG Eurobank Finance, EFG Eurobank Securities, EFG Eurobank Leasing si EFG Eurobank Property Services au obtinut un profit net de 4,3 milioane de euro in 2006, potrivit datelor publicate de banca-mama, EFG Eurobank, la Atena.
Mihai Bogza, presedintele Bancpost, spune ca rezultatele financiare ale bancii nu au fost inca definitivate pentru a fi date publicitatii, insa estimeaza ca anul trecut s-a incheiat cu profit.
In 2005, banca inregistrase o pierdere neta de 2,2 milioane de euro din cauza costurilor de restructurare.
Oricum, avand in vedere cifra anuntata la Atena pentru toate subsidiarele, rezultatul Bancpost este cu mult inferior tintei de profit de 15 milioane de euro anuntata la jumatatea anului de conducerea locala a bancii.
Profitul a crescut vizibil mai incet in a doua jumatate a anului avand in vedere ca dupa primul semestru banca mama anunta 3,4 milioane de euro, reprezentand aproape 80% din profitul anual.
"Operatiunile de restructurare a Bancpost au continuat in 2006", a mentionat EFG Eurobank.
Veniturile de baza ale grupului in Romania au insumat 146,2 milioane de euro, in crestere cu 23,4% fata de nivelul atins in 2005.
Din acest punct de vedere, filiala romaneasca a grupului elen a continuat sa inregistreze cea mai buna performanta din regiune, depasind cu mult subsidiarele din Bulgaria, Serbia, Turcia si Polonia. Totusi, la profitul net Bancpost este intrecuta de surorile din Bulgaria si Turcia.
In urma unor investitii de 170 de milioane de euro, reteaua teritoriala a bancii a crescut cu 38 de unitati, ajungand la 189 de sucursale si agentii. De asemenea, au fost deschise 10 centre de afaceri, dedicate serviciilor pentru clientii companii.
La jumatatea anului, odata cu abandonul cursei pentru privatizarea CEC, Bancpost avansase un plan ambitios de a deschide 50 de unitati pentru a extinde reteaua pana la 225 de unitati.
Conform raportului publicat de banca-mama, reteaua totala de distributie a produselor Bancpost numara 201 de unitati la sfarsitul lui 2006. Bancpost a raportat la Banca Nationala active de 2,27 miliarde de euro, in crestere cu aproape 47% fata de nivelul inregistrat la sfarsitul lui 2005, dar numai cu putin peste viteza de crestere a pietei bancare in ansamblu.
Bancpost a devenit a sasea banca de pe piata dupa active, in conditiile in care anul trecut a recurs si la externalizari de credite pentru a se conforma reglementarilor BNR de limitare a creditului in valuta. Trimestrul al patrulea a fost cel mai bun din intregul an pentru vanzarile de credite ale grupului, soldul finantarilor acordate inregistrand o majorare de 279 milioane de euro, dupa un inceput de an greoi, cu credite noi de 115 mil. euro acordate in primele trei luni.
Pe intregul an, grupul si-a majorat portofoliul de credite cu 852 milioane de euro.
Potrivit raportului publicat la Atena, subsidiarele locale aveau in sold la 31 decembrie 2006 credite in valoare de circa 1,7 miliarde de euro. Conform datelor de la sfarsitul lunii noiembrie 2006, cota de piata pe segmentul creditelor pentru persoane fizice era de 6,4%.
La nivelul intregii piete, Bancpost inregistra la sfarsitul anului trecut o cota de 4,5%, neschimbata fata de decembrie 2005.
Activitatile EFG Eurobank din asa-numita "Noua Europa" se desfasoara cu costuri mai ridicate decat in Grecia. Banca-mama a reusit sa reduca raportul cost/venituri de la 42,7% in 2005 la 40,7% in 2006, in timp ce la nivelul celor cinci filiale din regiune raportul a fost anul trecut de 47,5%.
La nivel de grup, ponderea costurilor ar trebui sa scada la 45% pana in 2009, conform tintelor anuntate de banca-mama.
EFG Eurobank este actionarul majoritar al Bancpost cu 77,56% din actiuni.
Banca incepe anul 2007 cu un nou director general, Manuela Plapcianu, fost vicepresedinte al HVB Tiriac, care preia principala functie executiva in banca in urma demisiei lui George Michelis de la sfarsitul anului trecut.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO