Bănci și Asigurări

Bancpost: Cererea solvabila de locuinte este mult mai redusa decat cererea totala

Bancpost: Cererea solvabila de locuinte este mult mai redusa decat cererea totala
25.04.2008, 20:26 55

Ritmul de crestere in constructii nu mai este la fel de ridicat ca la mijlocul anului trecut, iar factorii care indica o dinamica mai redusa in perioada urmatoare tind sa-i intreaca pe cei care sustin ideea unei cresteri puternice a sectorului in continuare, este concluzia unei analize realizate de departamentul Global Markets al Bancpost.
"Sectorul constructiilor este vulnerabil, iar o eventuala incetinire puternica a dinamicii sale reprezinta un risc pentru cresterea economica", apreciaza Dan Bucsa, seful departamentului de cercetare al bancii.
El precizeaza ca orice analiza a sectorului constructiilor se loveste de penuria de date referitoare la valoarea tranzactiilor realizate pe piata si la preturile practicate - atat cele cotate, cat si cele incluse in contracte, studiul Bancpost rezumandu-se mai degraba la o inventariere a argumentelor pro si contra unei cresteri spectaculoase a constructiilor si in 2008.
Pe baza datelor statistice, autorii analizei remarca decalajul aparut deja intre productia de locuinte planificata si cea realizata. Astfel, constructiile de interes public, in special autostrazile, dar si cele rezidentiale si spatiile comerciale se situeaza mult sub nivelurile planificate.
"Statistica sugereaza ca lucrarile de constructii tergiverseaza intre stadiile de executare a fundatiilor si de executare a structurilor", comenteaza Bucsa.
Aceleasi statistici indica scaderea accelerata a numarului de autorizatii eliberate mai ales pentru birouri si spatii comerciale dupa jumatatea anului trecut, in paralel cu stagnarea numarului de autorizatii pentru cladiri de locuit. Nu in ultimul rand, raportul Bancpost noteaza abandonarea sau reducerea dimensiunilor unor proiecte noi. Factorii adversi unei cresteri rapide a sectorului constructiilor predomina la capitolul "finantarea proiectelor imobiliare si a achizitiilor."
Lucian Isar, directorul departamentului Global Markets din Bancpost, enumera aici reducerea fondurilor in valuta destinate creditarii, in contextul in care criza internationala a crescut reticenta bancilor straine in a finanta subsidiarele din Romania, cresterea mai lenta a depozitelor atrase local decat a creditelor, diferenta dintre maturitatile resurselor atrase in lei si cele ale creditelor imobiliare acordate, care creeaza un risc ridicat de lichiditate, si, nu in ultimul rand, atingerea limitei maxime de expunere fata de sectorul constructiilor in cazul mai multor banci de pe piata.
Cererea mare, atat din partea clientilor companii cat si a persoanelor fizice, poate stimula in continuare constructiile, insa prudenta crescuta a bancilor in a acorda credite poate reduce sansele obtinerii finantarii necesare unei investitii imobiliare.
"Avansurile la cumparare si cele solicitate in primele stadii de realizare a constructiei au crescut accentuat, iar finantarea lor din surse proprii sau din credite de consum este mult mai dificila. Cererea solvabila este mult mai redusa decat cererea totala, iar decalajul se reflecta intre preturile cotate ridicate si cele mai mici la care au loc tranzactiile", spune Lucian Isar.
Ca factori de sustinere a cresterii constructiilor, analiza Bancpost mentioneaza veniturile in crestere, atat ale firmelor, dar mai ales ale populatiei, proiectele de infrastructura prioritare, necesarul ridicat de spatii pentru birouri, randamentele atractive ale investitiilor in domeniu. In schimb, mentioneaza "o suprasaturare cu spatii comerciale".

Piata creditelor imobiliare, la 8 mld. euro in 2009
Valoarea pietei imprumuturilor imobiliare va atinge
8 mld. euro la sfarsitul anului 2009, reprezentand o dublare a nivelului din 2007, ca urmare, printre altele, a cresterii veniturilor populatiei, estimeaza compania de consultanta imobiliara Coldwell Banker, care va intra din luna mai pe segmentul intermedierii de credite. "Piata creditelor imobiliare a cunoscut in ultimii ani o crestere remarcabila de 65-75% pe an, estimarile indicand o valoare de 8 mld. euro pentru 2009, ca urmare a majorarii veniturilor si a relaxarii pietei", estimeaza compania. In 2007, piata creditelor imobiliare a fost de circa 4 mld. euro, nivel aproape dublu fata de 2006, estimarile companiei pentru acest an indicand un volum al imprumuturilor de 6 mld. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO