Bănci și Asigurări

Bancpost: In 2010 vom vedea mai multe executari silite

Bancpost: In 2010 vom vedea mai multe executari silite
09.02.2010, 23:04 104

Numarul executarilor silite din economie va creste anul acestafata de 2009, pentru ca bancile sunt mai pregatite pentru astfel deactivitati si in plus a fost pus la punct si cadrul institutionalnecesar, spune Mihai Bogza (desen), presedintele Bancpost.

"Sunt convins ca in 2010 vor fi mai multe executari silite, carevor include si nume mari. Anul trecut nu exista suficient personalspecializat in banci si pe deasupra au mai fost si probleme deordin institutional, cum ar fi greva magistratilor", a declaratBogza.

El spune ca bancile vor continua sa restructureze credite, darvolumul finantarilor noi nu va creste spectaculos, avand in vedereca exista deja un grad de supraindatorare a populatiei sicompaniilor relativ ridicat.

"Bancile judeca bonitatea clientului in functie de raportuldintre capital si datorie. Din acest punct de vedere, in Romaniaexista o supraindatorare relativa peste care este greu sa mai viicu imprumuturi noi."

In acelasi timp, el invoca reducerea drastica a cereriisolvabile de creditare, avand in vedere ca firmele nu mai aucapacitatea de a dezvolta planuri de afaceri pe termen mediu silung pe baza carora sa solicite finantare, iar persoanele fizice seconfrunta cu nesiguranta locului de munca.

Desi BNR a continuat sa reduca dobanda-cheie pana la 7%, Bogzasustine ca exista riscul ca dobanzile la credite sa nu scadasemnificativ pentru o perioada mai lunga de timp, pentru caneperformantele nu dau inca semne de aplatizare, iar directia incare merge economia este inca nesigura.

"Oamenii se uita doar la costul finantarii, dar costul nu estesingura componenta si trebuie sa luam in calcul si riscul de creditsi estimarile privind mersul afacerilor."

In functie de evolutia economiei, Bancpost ar putea aplica dinnou anul acesta masuri de reducere a costurilor, dupa ce in 2009 ainchis sapte sucursale si a concediat 10% din angajati, a mai spusBogza.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO