Bănci și Asigurări

BCE deschide calea către o primă majorare a dobânzilor în iulie, dar experţii avertizează că economia europeană va avea de suferit

BCE deschide calea către o primă majorare a dobânzilor...

Autor: Catalina Apostoiu

27.04.2022, 22:28 311

Banca Centrală Europeană declara la începutul acestei luni că se aşteaptă să-şi suspende achiziţiile de obligaţiuni în trimestrul III. Şefa acesteia, Christine Lagarde, a mers mai departe recent, spunând că „există o probabilitate ridicată să facem acest lucru la începutul trimestrului şi mai apoi ne vom uita la dobânzi şi la cum şi cu cât să le majorăm“, lăsând astfel deschisă posibilitatea scumpirii creditului la şedinţa de politică monetară de pe 21 iulie, scrie Financial Times.

Frederik Ducrozet, strateg la Pictet Wealth Management, arată că „vulturii fac presiuni pentru o majorare de dobânzi în iulie, ceea ce nu este o nebunie în acest moment. Văd un astfel de pas ca fiind posibil“.

Lagarde a arătat că momentul înăspririi politicii monetare „va depinde de date“. Analiştii arată că ultimele sondaje de business au arătat că zona euro a făcut faţă impactului războiului mai bine decât era de aşteptat, sporind şansele unei majorări de dobânzi în iulie.

„Există o deteriorare a creşterii, în special în sectorul manufacturier, dar am avut un sector al serviciilor mai solid graţie redeschiderii eco­nomiei după Covid“, arată Silvia Ardagna, economist la Barclays.

Cu preţurile în creştere puternică în întreaga Europă, Banca Centrală Europeană este sub o presiune crescândă să acţioneze agresiv pentru a aduce inflaţia sub control, notează EUobserver.

Recent, nouă strategi ai băncii au criticat în mod anonim ma­na­gem­e­ntul băncii pentru a fi subestimat inflaţia şi a nu fi majorat dobânzile mai devreme.

Costurile legate de energie şi carburanţi au împins inflaţia din Europa până la 7,5%, ceea ce a încetinit deja creşterea din Europa şi îi face pe oameni să cheltuiască mai puţin.

Cedând pare-se acestor presiuni, Lagarde a indicat că banca ar putea majora dobânzile până la sfârşitul anului.

Totuşi, scumpirea creditului nu va duce probabil la o scădere a inflaţiei. În discursurile sale, Lagarde a subliniat constant că preţurile sunt împinse în sus de perturbarea lanţurilor de aprovizionare şi scumpirea energiei, lucruri asupra căroar banca nu are niciun fel de control.

Mulţi economişti au reacţionat de asemenea critic faţă de perspectiva unui regim monetar mai restrictiv.

„Majorarea dobânzilor nu va face energia mai ieftină şi nici nu va debloca portul din Shanghai. Nu va crea maşini second-hand sau cherestea sau cafea“, potrivit economistului Jens vanít Klooster.

Banca Angliei şi banca centrală americană (Fed) au majorat deja costurile finanţării, însă BCE a adoptat până acum o strategie mai prudentă.

UE are de-a face cu o „bestie diferită“ a inflaţiei comparativ cu SUA, indica recent Lagarde.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO