Bănci și Asigurări

BCE: Tăierea salariilor din BNR încalcă independenţa băncii, chiar dacă economiile rămân la instituţie

30.08.2010, 15:59 38

BCE a emis un aviz cu privire la un proiect de ordonanţă deurgenţă de modificare a legii care include scăderea salariilorangajaţilor din BNR astfel încât sumele economisite să rămână înconturile băncii, subliniind că nu se rezolvă problema autonomieibăncii centrale, informează Mediafax.

Ministerul Finanţelor Publice a solicitat BCE punctul de vederecu privire la un proiect de ordonanţă de urgenţă a guvernului demodificare a legii privind unele măsuri necesare în vederearestabilirii echilibrului bugetar, care prevede menţinereareducerii salariilor angajaţilor BNR cu 25%, dar cu păstrareasumelor astfel economisite la banca centrală, nu virarea acestorala bugetul de stat.

"BCE ia act că proiectul de ordonanţă de urgenţă menţinereducerea salariilor personalului BNR (cu 25% - n.r.), deşi statulromân nu este angajatorul formal al acestuia, iar Legea privindStatutul Băncii Naţionale a României prevede în mod clar căsalariile personalului BNR sunt stabilite de Consiliul deadministraţie al BNR. În această privinţă, nota de fundamentare aproiectului de ordonanţă de urgenţă răspunde doar îngrijorărilorexprimate de BCE în Avizul CON/2010/51 în ceea ce priveşteinterdicţia de finanţare monetară, autonomia BNR în domeniulresurselor umane nefiind menţionată", se arată în avizul BCE,semnat de preşedintele instituţiei, Jean-Claude Trichet. Citiţi maimulte pe www.mediafax.ro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO