Bănci și Asigurări

BCR a strâns provizioane de peste un miliard de euro pentru credite neperformante

BCR a strâns provizioane de peste un miliard de euro pentru credite neperformante
01.08.2010, 23:52 83

Grupul BCR, care include cea mai mare bancă după active, aînregistrat în trimestrul al doilea un profit net de 245,5 mil. lei(aproape 59 mil. euro), în scădere cu peste 11% faţă de aceeaşiperioadă a anului trecut şi relativ constant faţă de trimestrul Idin 2010.
În ultimul an, rezultatele trimestriale au înregistrat fluctuaţiimari, determinate în principal de constituirea de provizioanepentru credite neperformante. De asemenea, la nivel de gruprezultatele BCR sunt afectate de pierderile companiei de leasing,banca nepublicând regulat date individuale din contul de profit şipierdere.
La nivelul semestrului I, grupul a raportat un profit net de 488,5mil. lei
(117 mil. euro), în scădere cu 19,5% faţă de aceeaşi perioadă din2009.
După scăderea din trimestrul I, soldul creditelor acordate de BCR acrescut în perioada aprilie-iunie cu peste 1,7 mld. lei, ajungândla circa 47,7 mld. lei (10,9 mld. euro) pe seama finanţărilorpentru companii.
În aceste condiţii, ponderea creditelor neperformante pe segmentulretail şi IMM-uri a urcat în trimestrul II cu
1,5 puncte procentuale faţă de primele trei luni ale anului, pânăla 15,4% potrivit datelor publicate de Erste Group,banca-mamă.
Este cel mai ridicat nivel al neperformantelor înregistrat devreuna din filialele Erste, cu excepţia Ucrainei, unde s-a ajuns la29% din portofoliu.
BCR a cheltuit în trimestrul al doilea peste 518 mil. lei cuprovizioanele de risc, în creştere cu 13,5% faţă de trimestrul I,ajungând la un total de aproape 975 mil. lei (233 mil. euro) pentruprimul semestru. La nivel semestrial costul provizioanelor acrescut cu 24,5%, volumul acestui buffer pentru eventuale pierderidin creditare ajungând la peste 4,5 miliarde de lei (peste unmiliard de euro la cursul de la sfârşitul lunii iunie), adică dublufaţă de acum un an.
Banca explică această situaţie printr-un concurs de evoluţiicontradictorii la nivelul portofoliului de credite: pe de o parte afost posibilă o reducere a provizioanelor pentru credite de retailnegarantate, ca urmare a reducerii ratelor de dobândă şi astabilizării cursului pe cea mai mare parte a perioadei semestruluiI, dar pe de altă parte a fost nevoie de provizioane suplimentareîn special pentru creditele acordate IMM-urilor, dar şi clienţilorcompanii.
Creşterea costului cu provizioanele a fost însă susţinută dinmajorarea profitului operaţional, care a crescut cu aproape 20% lanivelul semestrului I, până la 1,63 mld. lei (391 mil. euro).Veniturile operaţionale au crescut cu 8,1%, în timp ce cheltuielileau scăzut cu 9,7%.
BCR a ajuns astfel să înregistreze cel mai redus raportcost/venituri din grupul Erste, cu 33%, faţă de 39,5% în urmă cu unan.
Andreas Treichl, CEO al Erste Group, spune că această reducere aavut loc în principal pe seama creşterii veniturilor operaţionaleşi nu atât a reducerii de costuri. De altfel, potrivit datelorErste, numărul angajaţilor BCR a crescut cu 191 în trimestrul IIfaţă de trimestrul I, până la 9.141.
Şeful Erste afirmă că băncile trebuie să îşi asume riscuri princreditare, pentru că în situaţia foarte dificilă în care se aflăRomânia "dacă ai un sistem bancar care înăspreşte dramaticcondiţiile de acordare a creditelor, nu vei vedea nicio creştereeconomică".
"Trebuie să ne asigurăm că eficienţa operaţională se îmbunătăţeşteatât de mult încât să putem continua să luăm risc. Dacă în 2010 şiîn 2011 băncile româneşti nu vor fi pregătite să ia risc, nu vor fişanse de creştere. Este momentul ca băncile să fie cu adevărateficiente, chiar dacă poate fi dureros pentru salariaţi. Româniaare nevoie disperată ca situaţia IMM-urilor să se îmbunătăţească",a declarat şeful Erste.
El nu se arată îngrijorat de înju­mătăţirea profitului net care lerevine austriecilor în contul afacerilor BCR pe semestrul I înprincipal pe segmentul retailului şi al IMM-urilor, până la 36,6mil. euro.
"Scăderea este cauzată integral de creşterea dramatică a costuluiriscului. Ne aşteptăm la o uşoară îmbunătăţire, dar nu substanţialăîn semestrul II, pentru că majorarea TVA nu va avea efecte pozitiveasupra consumului şi a capacităţii de rambursare a creditelor. Credînsă că BCR are capacitatea să-şi îmbunătăţească veniturile."
Exprimate în euro, activele BCR au scăzut uşor, până la 16,19 mld.euro, faţă de 16,6 mld. euro în trimestrul I. La sfârşitul lui 2009se situau la 16,9 mld. euro.
Şi solvabilitatea s-a deteriorat uşor, de la 12,5% în T1 la 12,2%la 30 iunie, însă este superioară nivelului de 11,9% de lajumătatea lui 2009, în condiţiile în care profitul pe anul trecut afost încorporat în capital.
Potrivit datelor Erste, BCR a pierdut în ultimul an circa 400.000de clienţi, de la 4,7 la 4,3 milioane. Cota de piaţă după activeeste de 19,1%, însă la creditele de retail ajunge la 23,4%.

Andreas Treichl, primul critic dur al Guvernului dintremarii investitori străini

România este singura dintre pieţele mari ale Erste Group care nuva reveni la creştere economică mai devreme de 2011, în timp ceAustria, Cehia, Slovacia şi chiar Ungaria depăşesc recesiunea,primele trei putând creşte în acest an peste media UE, afirmăAndreas Treichl (foto), CEO al grupului austriac.
Într-un comentariu de o duritate fără precedent din partea unuimare investitor străin la adresa politicii economice a cabinetuluiBoc, şeful Erste a catalogat drept o "ruşine teribilă" faptul căRomânia nu este capabilă să atragă cele 35 de miliarde de euro care"zac" la Bruxelles, iar guvernul nu face nimic pentru a scoateeconomica din criză.
El consideră de neînţeles modul în care politicienii de laBucureşti au ratat şansă după şansă şi au compromis perspectivelede relansare pe care le avea România.
"Nu ştiu ce-or crede politicienii români despre ideea deresponsabilitate, dar cert este că nu fac nimic pentru a scoateţara din criză şi este greu de înţeles de ce, pentru că în guvernsunt oameni educaţi, sunt mai mulţi oameni de afaceri decât în alteguverne din Europa şi totuşi lucrurile nu se mişcă."
Treichl spune că România era una din puţinele ţări europene cu omare şansă de a ieşi din criză mai puternică şi de a putea recuperadin decalajele de dezvoltare. "Şi în loc să profite de aceastăşansă, iată că astăzi nu mai este nicio altă ţară în Europa într-osituaţie atât de proastă. Preşedintele şi guvernul trebuie săcolaboreze pentru a le arăta oamenilor că au ţara subcontrol."
Până acum marile grupuri străine prezente în România s-au abţinutde la critici atât de vehemente la adresa guvernului Boc, inclusivde la nivelul organismelor de reprezentare a comunităţii. Treichlsusţine însă că băncile mari şi companiile străine din România suntgata să facă orice pentru a ajuta guvernul să pună pe picioare unplan de relansare: "CEO-ul nostru de la Bucureşti şi experţiinoştri au lucrat la multe propuneri de relansare, dar nu seîntâmplă nimic. Am oferit gratuit Guvernului sprijinul unei echipede 16 experţi în atragerea de fonduri europene şi de trei luni dezile de când am făcut propunerea nu am primit niciunrăspuns."
Manfred Wimmer, CFO (directorul financiar) al Erste Group şi fostconducător al strategiei de preluare a BCR în 2006 pentru 3,7 mld.euro, explică tonul dur al lui Treichl prin faptul că austriecii nupot rămâne insensibili la ceea ce se întâmplă în România având învedere cât s-au luptat pentru câştigarea BCR şi ce pondere arepiaţa românească în afacerile grupului. "Când iei o bancă precumBCR, la capătul unei bătălii dure pe care ai dus-o pentru că eraiconvins de potenţialul pieţei şi al băncii, chiar ajungi sădezvolţi emoţii pentru că am investit nu numai bani, ci şi resursepersonale în tot acest demers. Şi cu toate că România era într-opoziţie favorabilă când a lovit criza, cu multe investiţii străineatrase şi cu cele 35 mld. euro disponibile la Bruxelles, în ultimiidoi ani s-au ratat toate şansele ca economia să recuperezeteren."
El întăreşte criticile lui Treichl la adresa politicienilor spunândcă aceştia sunt obsedaţi de politică, nu de ceea ce are nevoieRomânia. "Au încetat să mai comunice cu exteriorul. Tot ceea ce seîntâmplă este la nivel intern, absoarbe toate energiile, iarguvernul ratează toate oportunităţile de a construi relaţii înexterior şi de a atrage investiţii."
Wimmer pune lipsa de reacţie a altor investitori străini mari peseama faptului că pentru companiile orientate spre export, deexemplu, afacerile o duc destul de bine. Bancherul vede drept cauzeprincipale ale situaţiei în care se află România lipsa dedeterminare a autorităţilor pentru a lua măsuri anticriză, lipsa deunitate în interiorul guvernului şi transformarea sectorului publicîntr-o structură "autoblocantă".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO