Bănci și Asigurări

BCR estimează o creştere de sub 10% a creditelor acordate microîntreprinderilor

BCR estimează o creştere de sub 10% a creditelor acordate microîntreprinderilor

Autor: Cristina Cuncea

21.06.2012, 00:00 242

BCR estimează pentru acest an o creştere de sub 10% a creditelor noi acordate de bancă microîntreprinderilor, a declarat Sorin Mititelu, director executiv în cadrul instituţiei bancare, care vede în perioada următoare o reducere a numărului băncilor care vor aloca resurse pentru acest segment.

"Dacă ne uităm la soldul creditelor pentru microîntreprinderi, acesta este în stagnare sau uşoară scădere din cauză că au fost acordate foarte multe credite în anumite perioade anterioare. Ca număr de credite noi, în acest an avem o creştere de 10-15% faţă de 2011, iar trendul se va menţine pe tot anul, dar cu o viteză mai mică. Pe tot anul, creşterea creditelor noi acordate microîntreprinderilor va fi de sub 10%. Cerere există, intenţie de cumpărare de produse de creditare există", a explicat Mititelu într-o conferinţă de presă.

El a prezentat miercuri rezultatele unui sondaj realizat de IMAS pentru BCR în rândul a circa 1.100 de firme mici privind utilizarea produselor bancare. Din studiu reiese că 73% dintre firmele mici intenţionează să acceseze un împrumut, nivel similar cu cel din 2011 şi 2010, dar superior celui din 2009 (66%). În acelaşi timp, 43% dintre aceste firme vor să deschidă un depozit, în creştere de la 36% în 2011, 35% în 2010 şi 36% în 2009.

"În ceea ce priveşte intenţiile de cumpărare de produse bancare, tabloul nu este prea optimist, înregistrându-se o uşoară scădere faţă de 2011, este însă de remarcat menţinerea interesului pentru produsele de creditare. Firmele urmăresc de asemenea cu foarte mare atenţie situaţia lichidităţilor", a adăugat Mititelu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO