Bănci și Asigurări

BCR: Inflaţia va rămâne peste 8% până în iulie

BCR: Inflaţia va rămâne peste 8% până în iulie

Autor: Mihaela Claudia Medrega

19.04.2011, 14:15 40

Inflaţia va rămâne ridicată până în luna iulie, în jurul a 8%,urmând să scadă până la 5,2% la sfârşitul anului, apreciazăeconomistul-şef al BCR, Lucian Anghel.

"În general va fi foarte important ceea ce se va întâmpla cupreţurile administrate. Vedem o inflaţie ridicată până în lunaiulie, de peste 8%, pentru ca apoi să scadă", a spus Anghel laprezentarea raportului trimestrial macro al BCR.

BNR ar trebui să aducă inflaţia în acest an în banda de 2-4%. Înmartie inflaţia anuală a urcat la 8,01%, atingând maximul dinaugust 2008, după o creştere lunară a preţurilor de consum cu 0,6%,în principal ca urmare a scumpirii cartofilor, fructelor proaspete,zahărului şi combustibililor.

BCR estimează pentru acest an o inflaţie de 5,2%, nivelulanticipat pentru 2012 fiind de 4,7%.

În condiţiile revizuirii în creştere a estimării de inflaţie,economistul-şef al BCR consideră că trebuie luată în considerare şischimbarea aşteptărilor privind evoluţia dobânzii de politicămonetară."Pentru acest an vedeam posibilă o reducere a dobânzii depolitică monetară, însă acum ne aşteptăm la menţinerea ratei şichiar o majorare în 2012, până la 6,75%, în condiţiile în careeconomia va creşte şi se va apropia de nivelul potenţial".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO