Bănci și Asigurări

BCR Leasing: afaceri de sapte ori mai mari pe segmentul imobiliar

BCR Leasing: afaceri de sapte ori mai mari pe segmentul imobiliar

Claudiu Stanescu spune ca valoarea contractelor incheiate de BCR Leasing a crescut datorita orientarii catre clientii corporate

19.06.2007, 18:17 23

BCR Leasing a incheiat in primele patru luni ale acestui an contracte in valoare de 140 de milioane de euro, in crestere cu circa 47% fata de aceeasi perioada a anului trecut. Compania se lupta astfel pentru pozitia de lider al pietei cu UniCredit Leasing, companie rezultata din fuziunea grupurilor UniCredit si HVB, care a raportat pentru perioada ianuarie-aprilie aceeasi valoare a afacerilor.
Valoarea bunurilor finantate de BCR Leasing a ajuns la 110 milioane de euro, comparativ cu 78 de milioane de euro in primele patru luni din 2006. Cea mai mare parte a afacerilor companiei se bazeaza pe leasingul auto, insa ponderea acestuia a scazut de la circa 67% in primele patru luni ale anului trecut la 43% in acest an. Valoarea bunurilor finantate pe acest segment a fost de 47 de milioane de euro, cu aproximativ 11% mai putin decat in perioada similara din 2006.
"Scaderea pe segmentul auto a fost determinata de ambiguitatea legata de aplicarea Codului fiscal, de introducerea TVA pe dobanda, dar si de taxa de prima inmatriculare. Aceasta scadere face parte insa din strategia noastra, care vizeaza echilibrarea portofoliului dupa modelul companiilor din alte state ale Uniunii Europene, unde leasingul de echipamente si cel imobiliar au o pondere semnificativa", a declarat Claudiu Stanescu, directorul general al BCR Leasing.
El spune ca structura afacerilor companiilor de leasing din Uniunea Europeana este 65% leasing auto (retail si vehicule comerciale), 25% - de echipamente si 15% - imobiliar. Pe segmentul leasingului de vehicule comerciale, BCR a acordat finantari de 29 de milioane de euro in primele patru luni ale anului, cu aproximativ 142% mai mult decat in perioada similara a anului trecut. Potrivit directorului BCR Leasing, aceasta evolutie s-a datorat deblocarii unui numar important de proiecte de infrastructura.
Leasingul de echipamente reprezinta 21% din afacerile companiei, cu o valoare a finantarilor de 23 de milioane de euro. Comparativ cu anul trecut, finantarile pe acest segment aproape s-au dublat. "Acesta este trendul normal al pietei. Dupa aderarea la Uniunea Europeana, agentii economici trebuie sa faca eforturi pentru a-si alinia utilajele la standardele Uniunii", afirma Stanescu.
Cea mai dinamica evolutie a inregistrat-o in primele patru luni ale anului leasingul imobliliar. Finantarile pe acest segment au ajuns la 11 milioane de euro, de peste 7 ori mai mult decat in aceeasi perioada a anului trecut, cand au fost de 1,5 milioane de euro. Leasingul imobiliar are o pondere de 9% in valoarea totala a finantarilor, insa compania estimeaza ca acesta va creste.
"Noi am lansat produsul de leasing imobiliar la sfarsitul lui 2005, insa piata abia acum incepe sa simta acest trend de dezvoltare", explica Stanescu.
BCR Leasing a incheiat 2.894 de contracte in primele patru luni ale anului, cu 1.133 mai putine decat in perioada similara a anului trecut, in conditiile in care compania se orienteaza catre clientii coprorate, care incheie contracte de valori mari.
La fel ca majoritatea bancilor, BCR Leasing va depune in curand pentru aprobare la BNR normele proprii de creditare.
"Am elaborat deja normele, sunt similare cu cele din zona bancara. Vom merge pe un avans la persoanele fizice de minimum 15% si un pe grad de indatorare diferentiat in functie de venituri, care poate ajunge si la 70%", afirma directorul BCR Leasing.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO