Bănci și Asigurări

BCR nu dă dividende şi majorează capitalul cu profitul pe 2010

Autor: Voican Razvan

30.03.2011, 23:54 158

BCR, cea mai mare bancă de pe piaţă, intenţionează săîncorporeze în capitalul social profitul net de 55,4 mil. leirealizat anul trecut după standardele româneşti de lacontabilitate, renunţând astfel la distribuirea de dividende cătreacţionari prin excepţie de la regula prevăzută în Actulconstitutiv.

Aceasta este propunerea de repartizare a profitului pe careConsiliul de Supraveghere al BCR condus de Andreas Treichl, CEO alErste Group, o va înainta la următoarea şedinţă a AGA convocată pe29 aprilie. Erste controlează circa 69,4% din BCR.

În urma încorporării profitului pe 2010, capitalul social al BCRva creşte cu aproximativ 5,3%, până la 1,085 mld. lei.

În acelaşi timp, Consiliul de Supraveghere al băncii propunesplitarea acţiunii prin reducerea valorii nominale a acesteia de la1,3 lei/acţiune la 0,1 lei/acţiune, astfel că în loc de circa unmiliard de acţiuni ar rezulta 10,3 miliarde de titluri.

În plus, majorarea capitalului social cu profitul pe 2010implică emiterea a 554.271.130 de acţiuni noi cu valoarea nominalăde 0,1 lei. Data de referinţă pentru acţionarii îndrep­tăţiţi săbeneficieze de majorarea de capital prin emitere de acţiuni noieste 2 aprilie.

Cele cinci SIF-uri cu­mulează circa 30% din BCR, iar acţionariipersoane fizice mai au numai 0,47%. Operaţiunea de splitare aacţiunilor este utilizată de obicei de către companii listatepentru creşterea lichidităţii. BCR ar trebui listată până lasfârşitul lui 2011, însă în prima parte a anului discuţiile dintreErste şi SIF-uri nu conduseseră la o concluzie.

Iniţiativa Barracuda, proiectul special de creştere pecorporate banking

"Calul de bătaie" al afacerilor băncii a fost anul trecutsegmentul corporate, unde BCR a reuşit să câştige cotă de piaţă.Pentru aceasta, la nivelul băncii a fost adoptat un proiect specialdenumit "iniţiativa Barracuda" şi care a avut drept ţintăidentificarea şi atragerea de noi clienţi de top care îşidesfăşurau activitatea prin alte bănci, având o expunere sauoperaţiuni reduse prin BCR.

Astfel, echipa de corporate banking s-a concentrat peîmbunătăţirea relaţiilor client-bancă, pe abordări centrate peclient, devenind în acelaşi timp vizibile efectele consolidăriiechipei cu oameni din bănci puternice pe corporate.

La retail, accentul a fost pe creşterea eficienţei forţei devânzare cu ţinte de performanţă, pe vânzările încrucişate cătreclienţii existenţi şi pe creditarea clienţilor cu istoric bun. Deasemenea, a fost redefinit modelul de business la private bankingprin adoptarea standardelor Erste.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO