Bănci și Asigurări

BCR reduce gradul de indatorare la credite si iese la atac pe depozite

09.11.2008, 18:34 213

BCR a diminuat gradul maxim de indatorare pentru produsele de creditare de la inceputul acestei luni, intr-o miscare premergatoare aplicarii normelor revizuite, in conformitate cu noile reglementari ale Bancii Nationale.

"BCR isi continua politica prudentiala de gestionare a riscurilor, inclusiv a riscurilor de creditare. Noile Norme de creditare retail se vor aplica incepand cu luna decembrie. Pana la intrarea lor in vigoare, conform instructiunilor normative ale BNR, incepand cu 31 octombrie, se aplica grade de indatorare diminuate", au explicat reprezentantii bancii, fara sa ofere insa mai multe detalii.
BNR a publicat in august modificari ale Regulamentului de creditare pentru persoanele fizice, prin care a introdus conditii mai dure pentru acordarea de credite, inclusiv prevederi privind respectarea gradului maxim de indatorare pe toata perioada de rambursare. Bancile comerciale trebuia sa prezinte variante revizuite ale normelor proprii de creditare pana la 6 octombrie, urmand sa obtina avizul din partea BNR.
Dintre bancile mari doar UniCredit Tiriac a anuntat pana acum implementarea normelor revizuite. Reprezentantii UniCredit au aratat de asemenea ca a avut loc a ajustare a modului de calcul pentru gradul maxim de indatorare, fara sa ofere insa mai multe detalii. In paralel cu ajustarea conditiilor de creditare, BCR a lansat o campanie pentru atragerea de depozite. Banca plateste dobanzi de pana la 11% pe an pentru depunerile in contul de economii Maximcont, daca clientii achizitioneaza in paralel si unitati emise de fondul de investitii BCR Monetar in valoare de 3.500 de lei. Pentru economiile in euro Maxicont are o dobanda de pana la 5% pe an, respectiv de pana la 3% pe an in dolari.
"Dupa o perioada de crestere sustinuta a creditului, revin in atentia pietei de retail bancar si produsele de economisire", spune Sorin Mititelu, directorul executiv al Directiei Dezvoltare Afaceri si Produse Retail din BCR. In oferta standard, dobanda la Maxicont in lei porneste de la 9% pe an si ajunge pana la 9,75% pe an, pentru depuneri de peste 100.000 de lei.
BCR a majorat recent dobanzile pentru toate produsele de economisire, pozitionandu-se astfel in partea de sus a pietei. Acum banca plateste dobanzi de pana la 12,25% pe an pentru depozitele in lei, respectiv 5,5% pe an la euro. BCR a anuntat si o "optimizare" a bazei de date, prin care a inchis toate conturile curente inactive de mai mult de sase luni.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO