Bănci și Asigurări

BCR se pregăteşte pentru încă un an economic greu: creştere sub 2% în 2013, euro la 4,5 lei şi dobânzi la lei de 6%

BCR se pregăteşte pentru încă un an economic greu:...

Autor: Razvan Voican

24.10.2012, 11:02 1361

Cea mai mare bancă de pe piaţă şi-a revizuit încă o dată în jos prognoza de creştere economică pentru acest an, la numai 0,7% din cauza evoluţiei sub aşteptări a economiilor din zona euro şi a rezultatelor foarte slabe înregistrate de România în absorbţia fondurilor europene. Analiştii BCR menţionează că sunt riscuri ca dinamica PIB să fie chiar mai slabă.

Pentru 2013 previziunea de creştere economică se situează la 1,9%, pe baza unui scenariu de revenire moderată a cererii pentru exporturi. Şomajul ar urma să rămână la 7,3%, inflaţia la final de an este prognozată la 4,7%, iar deficitul bugetar la 3,3% din PIB.

Cât priveşte cursul de schimb leu/euro, BCR îl vede menţinându-se în jurul pragul de 4,5 lei pentru un euro, în timp ce dobânzile la lei (ROBOR la luni) ar urma să se situeze la o medie de peste 6% (5,9% la sfârşitul anului).

Dobânda BNR este estimată la 5,25%, însă analiştii nu exclud riscul ca aceasta să urce până la 6% la finalul lui 2013.

Pe scena politică BCR vede USL în poziţia de a câştiga alegerile parlamentare de la începutul lunii decembrie, însă consideră că structura politică a viitorului guvern rămâne incertă, iar negocierile pentru formarea unui cabine s-ar putea dovedi lungi şi anevoioase. Consecinţa: noi presiuni de depreciere a leului, fiind de aşteptat ca BNR să nu intervină, aşa cum a făcut şi preajma referendumului de suspendare a preşedintelui Traian Băsescu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO