Bănci și Asigurări

BCR vede euro tot la 4,3 lei si in decembrie

26.01.2009, 19:03 19

BCR, cea mai mare banca de pe piata, a devenit mai pesimista in privinta deprecierii leului si vede cursul la 4,30 lei/euro la sfarsitul acestui an, fata de prognoza anterioara de 4,17 lei/euro.

Pentru luna martie, estimarea de curs a urcat de la 4,20 la 4,36 lei/euro, in conditiile in care in ultima saptamana acest nivel a constituit un varf al cotatiilor pe piata interbancara.
BCR previzioneaza o usoara relaxare a presiunilor de depreciere pe perioada verii, anticipand pentru luna iunie un curs de 4,31 lei/euro, insa vizibil mai mare comparativ cu estimarea anterioara de 4,00 lei/euro. In septembrie, euro ar urma sa revina la 4,36 lei/euro, pentru ca in decembrie sa coboare la 4,30 lei/euro, conform noului scenariu valutar avansat de BCR.
Banca se asteapta ca BNR sa inceapa pe 4 februarie reducerea dobanzii de politica monetara, in pasi mici, aceasta putand ajunge la 8,5% la sfarsitul anului, de la 10,25% in prezent.
Majoritatea analistilor vad cursul coborand la sfarsitul anului, in timp ce varful este asteptat sa atinga varfuri in primavara sau chiar in toamna. Prognozele difera insa substantial chiar intre analistii locali, reflectand gradul mare de incertitudine, mai ales in conditiile in care pana la acest moment Guvernul nu a prezentat un plan de buget.
Daca Raiffeisen vede cursul coborand treptat la 4,2 lei/euro in martie, la 3,8 lei/euro in decembrie, alte estimari sunt mult mai pesimiste. RBS Bank considera ca ar putea fi atinse maxime de 4,6 lei/euro in lunile urmatoare, in timp ce prognoza cea mai pesimista vine de la ING, care vede euro la 4,7 lei in septembrie.
Deocamdata pe piata valutara s-a consolidat un prag de rezistenta la 4,35 lei/euro, insa dealerii afirma ca acest nivel a fost aparat cu consecventa de BNR. Piata a suspectat o interventie masiva chiar vinerea trecuta, cand euro a coborat rapid de la 4,35 la 4,28 lei.
In sedinta de tranzactionare de ieri euro a continuat sa coboare, de la niveluri de 4,28 lei la deschidere spre 4,25 lei. "Leul s-a intarit pe o miscare regionala, dar este putin probabil ca trendul sa se mentina", a comentat un dealer. 
In timp ce leul a fost protejat de interventiile BNR, monedele de pe pietele vecine au pierdut saptamana trecuta teren masiv, forintul maghiar prabusindu-se la minime istorice, in timp ce zlotul polonez s-a intors la niveluri din 2004. BNR a calculat ieri un curs de 4,2634 lei, cu 2,76 bani sub nivelul precedent.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO