Bănci și Asigurări

BCR Viata: Banca ne va aduce 80% din afaceri anul viitor

BCR Viata: Banca ne va aduce 80% din afaceri anul viitor
11.03.2008, 15:15 16

BCR Asigurari de Viata, companie infiintata de grupul BCR la sfarsitul lui 2005, a incheiat anul trecut cu afaceri de 85 de milioane de lei (25,5 milioane de euro), din care 62% provin din activitatea de bancassurance.
Primele brute subscrise de companie au crescut cu 69% fata de nivelul de 50,4 milioane de lei (14,3 mil. euro) inregistrat in 2006. Intreaga piata a asigurarilor de viata a urcat anul trecut cu 26%, pana la 1,44 miliarde de lei (432 mil. euro).
"Avand in vedere ca suntem la inceput, este firesc sa avem cresteri peste media pietei. Strategia noastra de vanzare s-a bazat pe doua canale: consilierii financiari si banca, ambele fiind intr-o continua dezvoltare", a declarat Florina Vizinteanu, directorul general al BCR Viata.
Relatia cu BCR i-a adus companiei de asigurari de viata 62% din vanzarile din 2007, restul de 38% provenind din reteaua proprie de consilieri financiari, formata din 900 de persoane din 44 de agentii.
"Strategia noastra este sa crestem vanzarile realizate prin banca. Recent, am incheiat procesul de integrare in grupul Erste, iar unul dintre cele mai importante aspecte ale acestui proiect este dezvoltarea segmentului de bancassurance. Estimam ca aceasta activitate ne va aduce 75-80% din vanzari pana in 2009", afirma Vizinteanu.
Sefa BCR Asigurari de Viata spune ca in Romania acest canal de vanzare este insuficient expolatat, spre deosebire de tari ca Franta, Grecia, Spania sau Portugalia.
Pentru acest an, BCR Asigurari de Viata si-a propus o crestere de circa 80% a afacerilor, pana la 153 de milioane de lei (circa 43 de milioane de euro) si atingerea unei cote de piata de 9%, dupa ce in 2007 a avut o cota de 6%. Pana in 2010, asiguratorul intentioneaza sa isi dubleze cota de piata, la 12%.
De asemenea, BCR Asigurari de Viata se pregateste de lansarea primului produs unit-linked. "In cursul trimestrului trei vom incepe sa vindem acest produs prin banca si prin consilierii nostri financiari", spune directorul general al companiei.
Politele unit-linked sunt asigurari de viata legate de fonduri de investitii, care plaseaza cea mai mare parte din prima platita de asigurat in aceste fonduri, o parte mai mica fiind utilizata pentru acoperirea riscului asigurat. Astfel de polite vand companiile AIG Life, Allianz-Tiriac, Aviva, Generali, ING Asigurari de Viata, Interamerican sau KD Life.
Sefa BCR Viata nu a precizat si rezultatul financiar al companiei din 2007, spunand doar ca este vorba de profit.
In 2006, asiguratorul a inregistrat un castig net de 5,5 mil. lei (aproape 1,6 milioane de euro).
Potrivit unui raport al grupului Erste, cele doua companii de asigurari ale BCR, BCR Asigurari (specializata pe non-viata) si BCR Asigurari de Viata, au inregistrat in 2007 un profit operational cumulat de 5,5 mil. euro, in scadere cu 43,8% fata de anul anterior.
BCR Asigurari de Viata este prezenta si pe piata pensiilor facultative cu fondul BCR Prudent, care avea la inceputul acestei luni peste 16.300 de participanti, fiind astfel primul fond de pe piata dupa numarul de clienti. Activele fondului se ridica la 2,3 milioane de euro, adica peste 40% din totalul activelor din sistem.
"Dupa trimestrul trei, ne-am propus sa mai lansam un fond de pensii facultative, de aceasta data cu risc ridicat, pentru clientii cu apetenta la risc", afirma Vizinteanu.
Ea estimeaza ca numarul total de participanti la fondurile de pensii facultative ar putea ajunge la 400.000 pana la sfarsitul anului, din care BCR Asigurari de Viata va avea 45.000.
"Cred ca cresterea pensiilor facultative va fi normala, nu va exista un boom, ca in cazul pensiilor obligatorii. La pilonul II, piata s-a consumat in patru luni, iar procesul a fost de aderare, nu de vanzare, ca in cazul pensiilor facultative", spune directorul general al BCR Asigurari de Viata.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO