Bănci și Asigurări

Bergsman, Erste: Nu vindem BCR Pensii, nici BCR Leasing

Bergsman, Erste: Nu vindem BCR Pensii, nici BCR Leasing

Click pentru imaginea intreaga

28.03.2008, 18:37 14

Asa cum a anuntat Erste Bank, veniturile obtinute din tranzactie - peste 1,4 mld. euro - vor fi folosite pentru intarirea bazei de capital. Reprezentantii bancii afirma ca vanzarea subsidiarelor de asigurari nu a avut de-a face cu o eventuala dificultate in atragerea de finantari, decizia strategica de a renunta la acest business nefiind facuta publica din motive de confidentialitate.
"Iese din discutie o asemenea ipoteza. Suntem o banca de retail cu o baza de finantare excelenta. Pe pietele de capital avem o reputatie puternica", a declarat Ionut Stanimir, purtatorul de cuvant al Erste Bank pentru Romania. In ultimele luni, unii analisti straini au emis comentarii pesimiste privind evolutia afacerilor bancii austriece, bazate pe ideea unei expuneri foarte mari in Romania, pesimism reflectat inclusiv in performanta slaba a actiunilor pe Bursa de la Viena.
Ieri, titlurile Erste au inregistrat o crestere de peste 7% in prima jumatate a zilei, urcand peste pragul de 40 de euro, insa mai apoi au inceput sa scada usor, revenind apoi la nivelul pragului. De asemenea, Stanimir sustine ca Erste era cu mult peste cerintele minime de capital inaintea acestei tranzactii care vine sa "intareasca baza de capital" si ca nu ar fi fost necesar recursul la actionari. "Pana acum am operat majorari de capital doar cand a fost vorba de achizitii majore".
In urma cu un an, Manfred Wimmer, principal responsabil cu integrarea BCR in grupul Erste si actual CEO al bancii romanesti, afirma ca "asigurarile de viata vor fi un segment foarte important si la BCR, unde vom crea un model de bancassurance". "Mult mai putin importante vor fi asigurarile non-viata", spunea Wimmer in februarie 2007.
Intre timp, Erste s-a razgandit in privinta dezvoltarii asigurarilor de viata in grupul BCR.
"Asigurarile de viata raman importante pentru Erste, insa trebuie avut in vedere contextul de piata si modul in care acest business poate ramane important pentru noi. Exista un trend clar in industria bancara de concentrare pe bankingul de baza", explica Klaus Bergsman.
Erste Bank sustine ca pastreaza dintre subsidiare pe cele de leasing, administrare de active, brokeraj si care administreaza fonduri de pensii.
De asemenea, Bergsman afirma ca Erste nu pierde clienti prin vanzarea subsidiarelor de asigurari, ci castiga un partener cu know-how solid si poate pastra distributia de produse de asigurare. Adica poate obtine in continuare venitui din vanzarea de asigurari fara sa-si mai asume si riscurile aferente.
"Putem discuta daca vrem sa pastram componenta de asset management a businessului de asigurari", mai spune Bergsman.
In acelasi timp, el afima ca decizia luata anul trecut ca BCR sa-si majoreze participatiile directe la subsidiarele din grup prin cumpararea actiunilor detinute de salariati "nu a avut nicio legatura" cu intentia de a facilita vanzarea subsidiarelor respective. "Este politica noastra sa controlam cat mai mult din capitalul subsidiarelor. In cazul BCR Asigurari am spus de la inceput sa avem in vedere vanzarea companiei".
Erste nu a dorit sa comenteze efectul pe care tranzactia il poate avea asupra competitiei de pe piata romaneasca a asigurarilor.

Reactia analistilor
Goldman Sachs a emis o recomandare de cumparare de actiuni Erste. Anterior evaluarea era neutra. Tinta de pret pentru urmatoarele douasprezece luni a fost corectata de la 45,26 euro la 47,41 euro pe actiune.
Analistii UniCredit considera ca decizia Erste Bank de a se concentra pe banking ii multumeste pe investitori. De asemenea, apreciaza ca pe termen lung efectele vor fi favorabile si pentru Erste si pentru Vienna Insurance. "Pe termen scurt, Erste ar putea avea de profitat chiar mai mult."
Banca de investitii Sal.Oppenheim catalogheaza tranzactia "un pas curajos", care arata hotararea Vienna Insurance de a-si consolida pozitia de lider regional. Alaturi de UniCredit, recomanda cumpararea de actiuni al asiguratorului

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO