Bănci și Asigurări

Biroul de Credit a facut un profit de 0,7 mil. euro anul trecut

17.04.2006, 00:00 17

Biroul de Credit a obtinut anul trecut un profit net de 2,5 mil. lei (0,7 mil.euro), in timp ce cifra de afaceri a ajuns la 5,3 mil. lei (1,5 mil. euro).

Biroul de Credit, care gestioneaza informatii privind finantarile acordate populatiei, are in prezent 22 de banci membre, carora li se adauga doua societati de leasing si patru societati financiare nebancare. Pentru informatiile oferite, Biroul percepe un comision, a carui valoare a scazut treptat, de la aproximativ un euro in 2004 pana la 1,6 lei (aproximativ 0,4 euro) in noiembrie trecut. Anul trecut baza de date a Biroului a raspuns la 3 milioane de interogari, iar numarul total, calculat de la demararea activitatii la jumatatea lui 2004 se ridica la 5 milioane. Serban Epure, directorul general al Biroului, spune ca actionarii nu urmaresc cu precadere obtinerea de profit, politica reflectata si in reducerea comisioanelor de interogare.

La sfarsitul lui martie, volumul total al restantelor raportate de participantii la sistemul Biroului ajunsese la echivalentul 55,8 mil. euro. Fata de aceeasi perioada a anului trecut volumul s-a dublat, insa intre timp au mai intrat in sistem noi participanti, iar creditul acordat populatiei a crescut semnificativ.

Creditul de consum a generat cea mai mare parte a restantelor, ratele neachitate la timp insumand 167,5 mil. lei (aproape 48 mil. euro), adica 85% din total. De altfel, creditul de consum detine cea mai mare pondere si in structura finantarilor acordate de banci populatiei, reprezentand aproximativ trei sferturi. Pe locul al doilea se situeaza finantarile acordate pe card, restantele acumulate la acestea insumand 19,3 mil. lei (5,5 mil. euro), respectiv 11,5% din total. Creditul ipotecar, care are un sold important, a generat insa mai putin de 2% din volumul restantelor, cu un total de 3,6 mil. lei (ceva mai mult de un milion de euro).

Numarul persoanelor raportate cu restante a ajuns la sfarsitul lunii trecute la aproape 209.000, marcand o crestere cu 57% fata de aceeasi perioada a anului 2005. In acelasi timp, numarul conturilor care inregistreaza datorii neachitate la timp a urcat la aproape 256.000, in crestere cu 60%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO