Bănci și Asigurări

Biroul de credit va sti toti clientii cu datorii la banci

25.05.2007, 17:42 58

BCR, cea mai mare banca de pe piata, avea la sfarsitul lunii martie aproape 270.000 de clienti de retail cu restante la rambursarea creditelor, in crestere cu aproape 9.000 fata de februarie, ponderea valorii creditelor de retail cu restante in totalul portofoliului fiind de 0,19%, spune Mihai Ilie, sef de proiect pentru managementul riscului. El afirma ca principalele probleme sunt la creditele de consum, cu valori relativ mici, iar la cele ipotecare restantele sunt practic inexistente.
Banca a solicitat in primul trimestru 193.434 rapoarte de credit de la Biroul de credit, cea mai mare parte a solicitarilor - peste 85.000 - fiind facute in martie. In total, Biroul de credit a eliberat pana in prezent circa 11 milioane de rapoarte solicitate de banci, cele mai multe restante inregistrate de o persoana fiind la 13 banci, a declarat Serban Epure, directorul general al institutiei, la un seminar privind protectia datelor personale in activitatea bancara organizat de Finmedia.
Biroul de credit are circa 2,3 milioane de debitori inregistrati in prezent.
Acumularea de restante la credite contractate de catre o singura persoana de la 13 banci a fost posibila pentru ca bancile nu transmiteau pana recent si informatii pozitive, respectiv date inclusiv despre creditele contractate si rambursate la zi, a spus Epure, mentionand ca opt institutii de credit furnizeaza in prezent astfel de date.
Comportamentul clientilor cu credite este urmarit si de BNR, prin Centrala Riscurilor Bancare (CRB), care monitorizeaza situatia restantelor la credite de peste 20.000 de lei, reprezentand peste 80% din totalul creditelor acordate de sectorul bancar. La sfarsitul lunii martie, CRB avea in evidenta peste 447.000 de persoane fizice cu restante la rambursarea creditelor medii si mari, alaturi de 80.000 de firme, a declarat Cristian Bichi, director adjunct in Directia de stabilitate financiara din BNR.
Numarul interogarilor a inregistrat un record absolut in martie, trecand de un milion, pentru ca in aprilie sa coboare la 953.000. Bichi spune ca, potrivit principiilor Basel II de prudentialitate bancara, datele despre clientii cu restante la rambursare ar trebui pastrate cel putin cinci ani.
Radu Ghetea, seful Asociatiei Romane a Bancilor, afirma ca una dintre modalitatile de reducere a riscurilor asociate extinderii rapide a bancilor este prelucrarea cat mai amanuntita a datelor despre clienti. Atat ale celor care primesc credite, cat si ale celor care deschid depozite.
In cea de-a treia faza de dezvoltare, Biroul de Credit ar urma sa prelucreze atat date negative cat si date pozitive despre clientii bancilor si sa fie in masura sa emita certificate de bonitate in care sa mentioneze istoricul relatiei unui client cu sistemul bancar.
"Biroul de credit si-a dovedit utilitatea din plin. Gradul de neperformanta la credite este deosebit de redus si datorita acestei 'sperietori'", a declarat Ghetea.
El spune ca bancile au nevoie de date istorice pentru a studia comportamentul anumitor categorii de clienti si a respecta cerintele BNR privind clasificarea clientelei pe categorii de risc. Ghetea considera ca nu sunt probleme legate de protectia datelor personale ale clientilor, atat timp cat in ultimii 10-12 ani nu au fost cazuri "majore" de incalcare a secretului bancar. El crede ca baza de date pozitive va functiona din trimestrul al patrulea al acestui an.
"Salut faptul ca cele mai mari banci au ajuns la concluzia ca trebuie sa transmita si informatii pozitive despre clienti", a mai spus Ghetea.
Desi, teoretic, incalca reglementarile in domeniul protectiei informatiilor personale, seful ARB spune ca majoritatea bancilor tin asa-numite "liste negre" cu clienti indezirabili. "Mi se pare normal ca atunci cand auzim din presa despre o persoana in ancheta sa ne informam colegii din unitati pentru a nu-i acorda credite, fara a cere consimtamantul persoanei respective", a declarat Ghetea.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO