Bănci și Asigurări

BNR a atras depozite de 2 mld. lei de pe piata monetara

10.10.2006, 19:27 12

BNR a atras depozite pe o luna in valoare de 2,14 miliarde de lei (echivalentul a 610 mil. euro) de la 16 banci din sistem.
Dupa absorbtia lichiditatilor in exces, dobanzile pentru depozitele pe termen scurt au urcat usor, la 8,1%-8,9% pe an.
La prima licitatie din octombrie, organizata la inceputul saptamanii trecute, BNR a atras 1,3 miliarde de lei.
Pentru saptamana aceasta banca centrala mai are planificata vazarea de certificate de depozit (CD) la trei luni. Miercuri va fi anuntata suma pe care BNR isi propune sa o atraga, iar joi vor fi publicate rezultatele. Analistii se asteapta insa ca cererea pentru astfel de instrumente sa fie scazuta, in conditiile in care bancile evita acum sa isi imobilizeze resursele pe termen lung. De altfel, perspectivele privind dobanzile pe piata sunt stabile, dupa ce oficialii BNR au aratat in mai multe randuri ca nu au in vedere o relaxare a conditiilor monetare in perioada urmatoare. Luna trecuta, BNR a vandut CD-uri in valoare de 1,1 miliarde de lei.
Volumul total al lichiditatilor atrase de BNR de pe piata monetara pe parcursul lunii septembrie s-a ridicat la 9,27 mld. lei (2,6 mld. euro). Comparativ cu august, volumul atras in septembrie marcheaza o crestere usoara, cu aproape 5%, insa ramane mult sub cel din prima parte a anului, cand sterilizarile depaseau si 18 mld. lei intr-o singura luna.
Nivelul lichiditatilor in exces de pe piata a scazut odata cu majorarea rezervelor minime obligatorii la lei (masura a fost adoptata in iunie, insa efectele sale s-au resimtit la sfarsitul lui iulie), astfel ca si volumul sterilizarilor s-a diminuat. De altfel, situatia este favorabila pentru BNR, care tine sub control lichiditatea din piata cu costuri mai reduse. Daca pentru depozitele atrase pe o luna BNR plateste dobanzi de 8,75% pe an, la sumele tinute sub forma de rezerve minime autoritatea monetara remunereaza o dobanda de 1,9% pe an (la lei).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO