Bănci și Asigurări

BNR a autorizat doar o singura cooperativa de credit

25.09.2003, 00:00 51



Banca Nationala a Romaniei (BNR) a autorizat functionarea doar a unei singure retele cooperatiste de credit formate din Creditcoop Casa Centrala si un numar de 565 cooperative de credit afiliate, in urma finalizarii procesului de autorizare a organizatiilor cooperatiste de credit.



Incepand cu data autorizarii functionarii, aceste organizatii cooperatiste de credit se afla practic sub supravegherea Bancii Nationale a Romaniei, fiindu-le aplicabile toate dispozitiile Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 97/2000 privind organizatiile cooperatiste de credit, aprobata prin Legea nr. 200/2002, precum si reglementarile emise de Banca Nationala a Romaniei in aplicarea acesteia.



De asemenea, organizatiile cooperatiste de credit autorizate intra in sistemul de garantare a depozitelor in conditiile respectarii prevederilor legale cu privire la plata contributiilor la Fondul de garantare a depozitelor in sistemul bancar, compensarea platii depozitelor realizandu-se numai in cazul falimentului casei centrale.



In acest moment toate bancile din sistemul bancar romanesc platesc o contributie, care oscileaza intre 0,8 si 1,6% din total active, la Fondul de Garantare a Depozitelor.



Banca Nationala a respins cererile de autorizare depuse de celelalte retele cooperatiste de credit in temeiul art. 146 din Ordonanta de urgenta nr. 97/2000 precum si contestatiile formulate de acestea impotriva hotararilor respective. Organizatiile cooperatiei de credit ale caror cereri de autorizare a functionarii au fost respinse de catre Banca Nationala a Romaniei se dizolva prin efectul legii si vor intra imediat in lichidare cu respectarea prevederilor Legii nr. 109/1996 privind organizarea si functionarea cooperatiei de consum si a cooperatiei de credit.



Reteaua cooperatista de credit va trebuie, daca nu indeplineste aceasta conditie in acest moment, sa-si majoreze capitalul agregat, pana la 30 mai 2004, la un nivel de minimum 250 de miliarde lei, protrivit normelor emise de BNR.



In plus, pana la aceea data, capitalul agregat al retelelor cooperatiste de credit si fondurile proprii aferente trebuie sa fie de cel putin 150 de miliarde lei. De asemenea, casele centrale vor fi obligate sa detina, de la aceeasi data, un capital si fonduri proprii de 50 de miliarde lei, iar pana atunci nivelul acestora se va plasa la peste 15 miliarde lei.



Casa centrala va fi obligata sa raporteze Directiei de supraveghere din BNR atat nivelul capitalului, cat si pe cel al capitalului retelei cooperatiste de credit din care face parte, in maxim 10 zile calendaristice de la sfarsitul lunii pentru care se intocmeste raportarea.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO