Bănci și Asigurări

BNR a câştigat de patru ori mai puţin din administrarea rezervei

BNR a câştigat de patru ori mai puţin din administrarea rezervei
11.07.2010, 23:11 19

Banca Nationala a obţinut anul trecut venituri nete dinadministrarea rezervelor internaţionale de 418 milioane de euro, depatru ori mai mici faţă de recordul obţinut în 2008, în special dincauza scăderii dobânzilor la nivel global, potrivit raportuluianual al instituţiei.
"În condiţiile unei volatilităţi ridicate a fluxurilor care auafectat rezerva valutară, pe fondul incertitudinii evoluţieimediului economic global, s-a pus accentul în mod deosebit peaspectele legate de lichiditatea şi siguranţa investiţiilor. Înacest sens, durata portofoliilor de obligaţiuni în valută a fostredusă în a doua parte a anului", potrivit Raportului Anual pe 2009al BNR.
Ponderea numerarului şi depozitelor în totalul plasamentelor BNR aurcat la 45% la sfârşitul anului trecut de la 15% în decembrie2008. În paralel, investiţiile în obligaţiuni guvernamentale aucoborât de la 50% la 42% din portofoliu, iar cele în obligaţiunigarantate cu active ale emitentului (vândute de entităţi private,n. red.) au coborât de la 6% la 1%.
"În urma acestor decizii, rentabilitatea totală a rezervelorinternaţionale s-a situat la un nivel de 2,49% pentru euro şi 0,715pentru dolar.(...) În urma acestor evoluţii, venitul total obţinuta fost de 418 milioane de euro, reprezentând circa 28% din venitulînregistrat în 2008. Scăderea veniturilor faţă de anul 2008 poatefi atribuită, în principal, reducerii ratelor dobânzilor la nivelglobal", potrivit raportului BNR.
Pentru fondurile împrumutate de la FMI (şi din care doar jumătateau mers în rezerva băncii centrale, cealaltă jumătate ajungânddirect la Trezorerie, pentru finanţarea cheltuielilor publice) BNRplăteşte o dobândă de circa 3,5% pe an.
Pe parcursul anului trecut, rezerva valutară a BNR a urcat cu douămiliarde de euro, ajungând la 28,3 miliarde de euro în decembrie.Creşterea a fost susţinută de tranşele din împrumutul de la FondulMonetar Internaţional şi Uniunea Europeană, însă în paralel BNR aeliberat băncilor comerciale o parte din rezervele minimeobligatorii.
La rezerva valutară se adaugă şi puţin peste 103 tone de aur, acăror valoare era la sfârşitul anului trecut de 2,5 miliarde deeuro. În total, rezervele internaţionale ale BNR erau la sfârşitulanului trecut de 30,8 miliarde de euro.
BNR a plasat în euro circa 63% din rezerva valutară, ponderea fiindsimilară cu cea înregistrată la sfârşitul lui 2008. În schimb,ponderea plasamentelor în dolari a fost redusă uşor, de la 32% la29%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO