Bănci și Asigurări

BNR a facut profit de 906 mil. euro anul trecut

30.06.2009, 18:04 25

Banca Nationala a obtinut anul trecut un profit net de 3,33 miliarde de lei (906 milioane de euro), in crestere de sapte ori, in lei, fata de castigul din 2007.

Intregul profit a fost repartizat pentru acoperirea pierderii reportate din anii precedenti, de 6,16 miliarde de lei.
In primele cinci luni din 2009 BNR a castigat 3,53 miliarde de lei (echivalentul a 837 de milioane de euro), astfel ca a ajuns sa acopere pierderea care fusese reportata dupa anul 2008.
"Prin urmare, Banca Nationala a Romaniei a virat la bugetul de stat, conform legii, suma de 607 milioane de lei. Regularizarile aferente exercitiului financiar 2009 privind cota de 80% din veniturile nete virata la bugetul de stat vor fi efectuate pana la termenul de depunere a bilantului anual, conform legii, respectiv 31 mai 2010", potrivit Raportului anual al BNR.
Potrivit raportului anual, in structura, rezultatul financiar pozitiv de anul trecut a fost determinat de profitul operational obtinut din administrarea rezervelor internationale (5,49 miliarde lei), contrapus unor pierderi operationale din politica monetara si emisiunea monetara (-1,12 miliarde lei) si din alte operatiuni (-295,9 milioane lei), precum si unor pierderi din reevaluarea activelor si pasivelor (-740,5 milioane lei).
"In concluzie, in anul 2008, actionand in interes public, in scopul combaterii inflatiei si consolidarii pozitiei valutare a statului, Banca Nationala a inregistrat profit, pe fondul realizarii de cheltuieli nete cu dobanzile platite in cadrul operatiunilor de politica monetara (compensate integral din rezulatul favorabil al administrarii rezervelor internationale), acestea reprezentand, in esenta, costul dezinflatiei", potrivit Raportului anual.
De la sfarsitul anului trecut BNR a trecut in pozitia de creditor net fata de sistemul bancar, respectiv ofera credite de refinantare bancilor, dupa ce timp de mai multi ani fusese nevoita sa absoarba excesul de lei de pe piata prin atragerea de depozite, pentru care platea dobanzi bancilor.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24