Bănci și Asigurări

BNR a împrumutat băncile cu 3,5 mld. lei prin operaţiunea repo

MediafaxFoto

MediafaxFoto

26.03.2013, 00:04 368

Banca Naţională a împrumutat luni nouă bănci cu 3,5 mld. lei, prin operaţiunea repo, mult peste suma acordată săptămâna trecută, când instituţiile de credit au atras doar 247 mil. lei. Cursul de schimb a scăzut uşor ieri, spre 4,41 lei/euro, după ştirea privind acordul pentru salvarea Ciprului.

Începând din 4 martie Banca Naţională nu a mai limitat împrumuturile acordate băncilor comerciale prin licitaţiile repo.

Prin licitaţiile repo BNR oferă lichiditate băncilor comerciale şi preia în schimb titluri de stat la dobânda de politică monetară, de 5,25% pe an. Banii sunt împrumutaţi pentru o săptămână.

Suma împrumutată de la BNR prin licitaţia repo a scăzut semnificativ începând din 4 martie, pe fondul creşterii lichidităţii din pia­ţă. Astfel, săptămâna trecută două bănci au împrumutat 247 mil. lei, cea mai mică sumă din ultimele 17 luni la acest tip de licitaţie.

Dobânzile practicate luni-dimineaţă de băncile comerciale pentru depozitele în lei atrase pe termen de o zi au crescut însă la 4,9 - 5,4%, de la 1,9% - 2,4% pe an vineri.

Creşterea a fost determinată de faptul că duminică a început o nouă perioadă în care băncile trebuie să constituie rezervele minime obligatorii cerute de BNR.

Cum a evoluat cursul

Banca Naţională a anunţat ieri un curs de referinţă în scădere cu 1,32 bani, la 4,4154 lei/euro, aprecierea leului fiind în linie cu cea a valutelor din regiune.

În sesiunea de vineri cursul a fost de 4,4286 lei/euro, cel mai înalt nivel atins de la începutul anului.

Spre finalul sesiunii interbancare de ieri, moneda naţională se tranzacţiona la cotaţii în apropierea nivelului de 4,4130 lei/euro de luni, după o sesiune liniştită, în care aprecierea a fost determinată de ştirea privind acordul pentru salvarea Ciprului.

În jurul orei 16:30, schimburile se perfectau la 4,4130 - 4,4135 lei/euro, în scădere faţă de nivelul de la finalul sesiunii precedente, când operaţiunile oscilau aproape de 4,4260 lei/euro.

La deschidere, euro era cotat la 4,4180 - 4,4210 lei, iar vânzările de valută au dus cursul până la un minim de 4,4125 lei/euro. Evoluţia a fost determinată de optimismul jucătorilor din piaţă după ce statele zonei euro au ajuns la un acord cu Cipru pentru salvarea ţării de la colaps financiar, printr-un pachet de împrumuturi externe condiţionat de restructurarea sectorului bancar.

Cursul pentru dolarul american a coborât mai accentuat, cu 2,77 bani, la 3,3948 lei/dolar.

Săptămâna trecută leul s-a înscris pe o tendinţă de depreciere, cursul urcând până la 4,42 lei/euro în condiţiile persistenţei aversiunii la risc a jucătorilor determinată de prelungirea incertitudinii şi creşterea tensiunilor privind situaţia din Cipru, iar unii investitori străini au vândut în continuare bonduri româneşti.

Analiştii au anticipat că volatilitatea la nivelul cursului de schimb se va menţine până la clarificarea situaţiei de criză din Cipru.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO