Bănci și Asigurări

BNR a oprit aprecierea leului. Pentru moment

27.06.2005, 18:19 18

Cursul leu/euro va ramåne in zilele urmatoare in jurul nivelului de 36.100 de lei pentru un euro, insa este posibil ca spre sfårsitul saptamånii moneda nationala sa reia trendul de apreciere, spune un dealer.

BNR a intervenit energic vineri pentru a opri caderea euro, dupa ce cotatiile pe piata valutara coboråsera sub pragul de 36.000 de lei/ euro.

BNR a calculat vineri un curs de 36.138 de lei pentru un euro, cu 47 de lei mai mult decåt cotatia precedenta. Euro incepuse sa piarda teren in fata leului de miercuri, pe fondul unor vånzari mai mari de valuta.

Dolarul a cåstigat 90 de lei, cursul urcånd påna la 29.939 de lei/dolar, dupa ce a inregistrat aprecieri si fata de euro pe pietele internationale.

Piata valutara interbancara s-a deschis vineri in cotatii de 35.940/ 35.970 de lei pentru un euro, sub nivelul la care se inchisese in ziua precedenta. Inca de la inceputul sedintei de tranzactionare jucatorii au våndut agresiv valuta, cotatiile coborånd påna la 35.870/35.900 de lei pentru un euro. De la acest nivel au aparut in piata ordine de cumparare, euro apreciindu-se treptat påna la sfårsitul zilei. Piata s-a inchis vineri in cotatii de 36.140/36.170 de lei pentru un euro.

a??Inca de la deschiderea pietei s-a våndut agresiv si cred ca asta a atras interventia BNR, care a survenit destul de rapid, dupa numai doua zile de scadere a euro. Probabil ca BNR a atras destul de mult, spre 100 de milioane de euro, intrucåt piata era long pe euro. Daca nu s-ar fi intervenit, cred ca am fi vazut un curs de 35.500 de lei pentru un euro. Ma astept insa sa vina vremuri interesante si sa nu mai ramånem in palierul de 36.100 de lei pentru un euro, dar numai daca BNR va permite acest lucru. Piata este acum short si abia pe miercuri sau joi ma astept sa mai vedem ceva scaderi, daca nu apar fluxuri importante din strainatatea??, a apreciat un dealer.

Piata a inregistrat joi un excedent de patru milioane de euro, in conditiile in care cumpararile de valuta de la clienti au urcat påna la 113 milioane de euro. Volumul operatiunilor interbancare a fost de 94 de milioane de euro, peste media sedintelor precedente. Astfel, volumul total tranzactionat pe piata a ajuns la 207 mil. euro.

Pe pietele internationale dolarul s-a apreciat vineri påna la cotatii de 1,2 dolari/euro si chiar sub acest prag, in conditiile in care investitorii se asteapta ca Banca Centrala Europeana sa reduca nivelul dobånzii de interventie, dupa ce Banca Centrala a Suediei a operat o asemenea miscare la sfårsitul saptamånii trecute. Pietele s-au inchis vineri in cotatii de 1,21 dolari/euro, insa analistii se asteapta ca dolarul sa se aprecieze din nou spre 1,2 dolari/euro sau chiar sub acest nivel in zilele urmatoare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO