Bănci și Asigurări

BNR a redus dobânda cheie la un minim istoric

BNR a redus dobânda cheie la un minim istoric

Autor: Raluca Ghinea

05.11.2013, 12:33 2011

"În şedinţa din 5 noiembrie 2013, Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României a hotărât reducerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 4% pe an de la 4,25% pe an începând cu data de 6 noiembrie 2013, gestionarea adecvată a lichidităţii din sistemul bancar şi menţinerea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor în lei şi în valută ale instituţiilor de credit", se arată într-un comunicat al băncii centrale.

Banca centrală a tăiat în acest an rata dobânzii de politică monetară în mai multe etape, de la nivelul de 5,25% pe an, stabilit în martie 2012. Prima tăiere din acest an a fost la începutul lunii iulie (de la 5,25% la 5% pe an), aceasta fiind urmată de încă două ajustări, în august (la 4,5% pe an) şi în octombrie (la 4,25% pe an).

Analiştii au anticipat decizia BNR de marţi şi prevăd de asemenea posibilitatea reducerii dobânzii cheie la 3,75% anul viitor. În ceea ce priveşte rezervele minime obligatorii pentru pasivele în lei, aceştia estimează că anul viitor ar putea fi diminuate de la 15% la 12%, iar pentru cele în valută s-ar menţine la 20%.

Comunicatul detaliat va fi fi prezentat într-un briefing de presă la BNR, la ora 15:00. Totodată, CA al BNR a analizat şi aprobat Raportul trimestrial asupra inflaţiei, care va fi prezentat joi într-o conferinţă de presă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO