Bănci și Asigurări

BNR a vândut 3,6% din rezervele valutare în octombrie 2008 ca să apere leul

BNR a vândut 3,6% din rezervele valutare în octombrie 2008 ca să apere leul

Autor: Liviu Chiru

04.04.2011, 17:28 38

Vârful de dobânzi din octombrie 2008 - când indicatorul pieţeimonetare Robor pentru o zi a urcat la peste 43% pe an,depărtându-se semnificativ de dobânda-cheie a BNR de 10,25% pe an -a fost determinat de un atac speculativ asupra leului, scrie LucianCroitoru, consilier pe probleme de politică monetară alguvernatorului BNR, într-un studiu.

Vedeţi aici raportulBNR

El concluzionează că mişcările de pe pieţele financiare - odepreciere abrutpă a cursului în decurs de câteva zile, vânzărilede valută din rezerva băncii centrale pentru a proteja moneda şivolatilitatea foarte mare a dobânzilor pe piaţa interbancară -corespund criteriilor pentru identificarea unui atacspeculativ.

"De pe 6 octombrie şi până la sfârşitul lunii, pe baze nete,vânzările de valută ale BNR s-au ridicat la 3,6 procente dinvolumul rezervelor valutare. Ca urmare, leul a început să seaprecieze, atingând 3,59 lei/euro pe 22 octombrie, fără să maidepăşească valoarea de la care a început atacul speculativ până pe19 noiembrie 2008", notează Croitoru. BNR avea rezerve valutare de26 mld. euro la sfârşitul lunii septembrie 2008. Aceasta înseamncăcă vânzările au urcat la aproape un miliard de euro.

Studiul realizat de Croitoru reflectă opinii personale şi nureprezintă o poziţie oficială a BNR. Datele utilizate în cadrulstudiului sunt furnizate de banca centrală.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO