Bănci și Asigurări

BNR absoarbe din nou lei in exces pentru a tine dobanzile sus

BNR absoarbe din nou lei in exces pentru a tine dobanzile sus
21.02.2008, 17:49 16

BNR a organizat ieri o licitatie neprogramata atragand depozite pe cinci zile in valoare de 1,5 miliarde de lei la dobanda de politica monetara de 9% pe an. Banca centrala a intervenit dupa ce pe piata se acumulase un usor exces de lei, ceea ce determinase scaderea dobanzilor spre nivelul de 8% pe an pentru scadentele scurte.
Depozitul atras ieri va ajunge la scadenta lunea viitoare, cand dealerii anticipeaza ca cererea de lichiditati va creste, intrucat companiile vor avea de facut plati catre buget.
La inceputul lunii Consiliul de Administratie al BNR a decis mentinerea unui control "ferm" al lichiditatilor de pe piata interbancara, evitand astfel decuplarea dobanzilor de rata de politica monetara. Si in ianuarie banca centrala a fost nevoita sa organizeze licitatii chiar zilnic, pentru a absorbi toti leii in exces de pe piata.
In ciuda miscarii BNR pentru mentinerea dobanzilor la un nivel ridicat, leul a pierdut usor teren dupa o noua deteriorare a sentimentului regional.
BNR a calculat un curs de 3,6475 lei pentru un euro, cu 0,87 bani peste nivelul precedent. Dolarul a urcat cu 1,06 bani, pana la 2,4795 lei.
Euro stagnase in ultimele sedinte de tranzactionare intre 3,63 si 3,65 lei.
Nici ieri volatilitatea pe piata de la Bucuresti nu a fost ridicata, cotatiile ramanand in banda 3,64-3,66 lei pentru un euro, pe fondul tranzactionarii unor volume modeste.
Clientii locali au cumparat valuta, punand astfel presiune suplimentara pe deprecierea leului, in timp ce jucatorii straini au avut un apetit redus pentru tranzactionare.
Euro a urcat ieri pana la un maxim de 3,6620 lei, nivel de la care pe piata au aparut interese de vanzare. Spre sfarsitul zilei cotatiile au coborat spre 3,6550 lei pentru un euro, in conditiile in care cererea si oferta de valuta au fost echilibrate. Piata ramane deocamdata fara o directie clara. Desi jucatorii straini vad inca loc pentru deprecieri ale leului, cresterea cotatiilor este temperata de teama unor posibile interventii ale BNR.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO