Bănci și Asigurări

BNR: Concurenta va impinge costurile creditelor pentru populatie in jos

BNR: Concurenta va impinge costurile creditelor pentru populatie in jos

Florin Georgescu, prim-viceguvernatorul BNR, spune ca inca 12 banci au norme de creditare in curs de avizare

03.10.2007, 19:29 24

Creditul neguvernamental va ajunge sa reprezinte ceva mai mult de 34% din produsul intern brut (PIB) la sfarsitul acestui an, estimeaza BNR. Pentru anul 2007, PIB-ul este estimat la 118 miliarde de euro, ceea ce ar insemna ca soldul creditului acordat sectorului privat ar ajunge la 40,1 miliarde de euro. Aceasta ar presupune o crestere cu 45%, in euro, comparativ cu decembrie trecut.
"Intermedierea financiara a crescut considerabil in ultimii ani. Proiectia noastra arata ca soldul creditului neguvernamental va ajunge la 34,3% din PIB la sfarsitul acestui an, fata de 27% in 2006 si 16,6% in 2004", a aratat Florin Georgescu, prim-viceguvernatorul BNR, la conferinta "Retail Banking - Inovatie&Strategie".
La sfarsitul lui august, creditul neguvernamental trecuse de 122 de miliarde de lei (echivalentul a 37,3 miliarde de euro), marcand astfel o crestere cu 43%, in lei, fata de august anul trecut. Comparativ cu decembrie 2006, soldul creditului neguvernamental este acum cu aproape 31% mai mare, in lei.
Motorul cresterii creditului din ultimele luni a fost reprezentat de finantarile in valuta (in special in euro), care au ajuns in august la un ritm record de crestere, de 73% (pentru sold exprimat in euro). Georgescu a subliniat ca mai ales populatia are apetit mai mare pentru contractarea de credite in euro, in conditiile in care aprecierea cursului din prima jumatate a anului si dobanzile mai mici au facut aceasta alternativa mai atractiva. Creditele contractate de populatie au ajuns sa reprezinte 47% din totalul creditului neguvernamental in august, pe fondul unei dinamici sustinute in ultimii ani.
"Acum insa lucrurile probabil se vor ajusta, datorita evolutiilor de pe piata valutara. Se va pastra astfel un echilibru intre finantarile in lei si cele in valuta", considera prim-viceguvernatorul BNR.
Deprecierea cursului cu circa 10% in numai doua luni, intre iulie si septembrie, a avut un efect direct asupra celor care au rate la credite in euro, reamintind astfel ca evolutia cotatiilor poate fi si ascendenta.
Georgescu a aratat din nou ca este prudent ca persoanele fizice sa se imprumute in moneda in care realizeaza venituri. El a admis insa ca in cazul creditelor pe termen lung este mai avantajoasa varianta in euro, in conditiile in care Romania ar trebui sa adopte moneda unica in 2014.
Vorbind despre creditele destinate populatiei, Georgescu a aratat ca 10 banci comerciale au "promovat examenul BNR", avand acum norme proprii de creditare pentru clientii persoane fizice. Alte 12 banci comerciale au depus la BNR norme proprii si sunt in curs de obtinere a avizului.
Prim-viceguvernatorul a aratat ca pe fondul cresterii concurentei, costurile cu dobanzile si comisioanele la creditele de retail vor continua sa scada. Totodata, implementarea acordului Basel II, care devine obligatoriu de la 1 ianuarie anul viitor, va permite, de asemenea, reducerea costurilor. Spre exemplu, cerintele de provizionare pentru creditele locative vor scadea de la 50% la 35% din expunere, in timp ce pentru creditele de consum fara garantii vor cobori de la 100% la 75%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO