Bănci și Asigurări

BNR: Doar 14% dintre IMM-uri iau credit

05.12.2007, 19:40 12

Creditele contractate de intreprinderile mici si mijlocii (IMM) reprezinta 63% din totalul imprumuturilor acordate de sistemul bancar companiilor. Totusi, doar 14% dintre IMM-uri apeleaza la credite bancare, in timp ce 86% dintre acestea nu au nicio finantare bancara, spune Florin Georgescu, prim-viceguvernatorul BNR.
Aproape jumatate din imprumuturile contractate de firmele de mici dimensiuni sunt credite de trezorerie, care sunt garantate cu cash-flow-ul (lichiditati si venituri). Pe locul al doilea sunt creditele pentru echipamente, cu o pondere de 31,5% din total. Creditele pentru achizitionarea de bunuri imobiliare reprezinta aproape 10% din imprumuturile contractate de IMM-uri.
Georgescu remarca o crestere a ponderii creditului bancar intern in finantarea IMM-urilor, in conditiile in care mai multe banci s-au orientat catre acest segment.
"Daca riscul creditarii va creste si conditiile de lichiditate de pe plan international vor fi mai restrictive, este posibil ca aceasta tendinta sa se modereze", subliniaza Georgescu.
Prim-viceguvernatorul BNR a reamintit ca, odata cu implementarea acordului de capital Basel II (regulament de adecvare a capitalului care va intra in vigoare de la 1 ianuarie 2008), riscul asociat IMM-urilor scade, decizie care are la baza dispersia mare a expunerii.
In aceste conditii, Georgescu apreciaza ca exista un potential important de crestere a finantarilor pentru IMM-uri, insa evolutia acestui segment va depinde de inclinatia bancilor catre acest segment, dar si de calitatea studiilor de fezabilitate.
La sfarsitul lunii octombrie, creditele destinate companiilor totalizau aproape 70 de miliarde de lei (ceva mai mult de 20 de miliarde de euro), din care majoritare sunt finantarile in valuta.
Georgescu a aratat ca imprumuturile atrase de la banci reprezinta doar 8% din pasivele companiilor, in conditiile in care finantarea de la companiile-mama din strainatate ramane la un nivel foarte ridicat, reprezentand jumatate din soldul creditelor corporate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO