Bănci și Asigurări

BNR: Dobânzile practicate de bănci în relaţia cu clienţii continuă să se "normalizeze"

BNR: Dobânzile practicate de bănci în relaţia cu clienţii continuă să se "normalizeze"

Autor: Mediafax

03.02.2011, 17:39 84

Banca Naţională a României (BNR) susţine că nivelul ratelordobânzilor practicate de bănci în relaţiile cu clienţii nebancariînregistrează o tendinţă de normalizare, în paralel cu ameliorareacondiţiilor de lichiditate de pe piaţa monetară, informeazăMediafax.

"Analiza indicatorilor statistici relevă persistenţa deficituluide cerere agregată , menţinerea la niveluri sustenabile adeficitului de cont curent şi rămânerea în teritoriu negativ adinamicii anuale reale a creditului acordat sectorului privat. Înacelaşi timp însă, se remarcă continuarea tendinţei de normalizarea nivelului ratelor dobânzilor practicate de bănci în relaţiile cuclienţii nebancari, în paralel cu ameliorarea condiţiilorlichidităţii de pe piaţa monetară", potrivit comunicatului detaliattransmis de BNR după şedinţa de politică monetară.

Pe de altă parte, CA al băncii centrale nota, după şedinţa dinluna ianuarie, că ecartul se menţine semnificativ între "nivelurileratelor dobânzilor interbancare şi ale celor pentru împrumuturileacordate companiilor şi populaţiei", deşi situaţia lichidităţii dinsistemul bancar se îmbunătăţeşte "persistent".

Potrivit datelor publicate de BNR, dobânzile au scăzut anultrecut mai accelerat la credite decât la depozite, atât la lei, câtşi la euro, reducerile fiind de până la 5,89 puncte procentualepentru moneda locală şi de maxim 1,6 puncte în cazul euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO