Bănci și Asigurări

BNR: Inflaţia va coborî mai accelerat

BNR: Inflaţia va coborî mai accelerat

Autor: Razvan Voican

01.07.2013, 16:07 605

Trendul de scădere a inflaţiei se va relua din această lună, iar rata anuală va începe să coboare într-un ritm mai accelerat astfel încât în perioada septembrie-octombrie să reintre în intervalul de variaţie de plus/minus un punct procentual în jurul ţintei de 2,5% stabilite pentru anul acesta, potrivit estimărilor BNR.

Pe baza acestora a fost luată astăzi decizia de reducere a dobânzii-cheie la 5% - un minim istoric pentru dobânda de referinţă la lei.

De asemenea, BNR apreciază că deficitul de cerere va susţine trendul descendent al inflaţiei de bază CORE2 (care exclude preţurile volatile – frcute, legume, ouă, combustibili).

În urma deciziei de politică monetară de astăzi băncile vor putea lua credite de urgenţă (Lombard) de la BNR la o dobândă de 8% pe an. La operaţiunile săptămânale repo injecţiile de lichiditate se vor realiza la noua dobândă-cheie de 5% pe an. Comunicatul consiliului de administraţie al BNR menţioneaz㠓continuarea gestionării adecvate a lichidităţii din sistemul bancar”.

BNR reuşise deja în ultimele luni să imprime o tendinţă de scădere a randamentelor la titlurile de stat şi a dobânzilor interbancare ROBOR, însă aceasta s-a reflectat prea puţin şi în preţurile creditelor în lei. Banca centrală constată c㠓creditarea în moneda naţională a stagnat”, iar creditul privat în valută a scăzut cu 4,1%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO