Bănci și Asigurări

BNR le spune bancilor cine are credite, restante sau nu, dar si cat a imprumutat un client de la mai multe banci

02.09.2004, 00:00 87



Bancile comerciale vor putea consulta on-line baza de date a Centralei Riscurilor Bancare (CRB) de la Banca Nationala pentru a primi doua tipuri de informatii: situatia expunerii tutoror bancilor din Romania fata de o singura persoana si situatia creditelor restante pe o perioada de 7 ani.



De asemenea, CRB va trimite din proprie initiativa fiecarei banci rapoarte lunare care cuprind informatii privind toti debitorii pe care banca respectiva i-a raportat intr-o luna, cu toate informatiile disponibile referitoare la creditele si angajamentele de care debitorul a beneficiat de la toate institutiile de credit, fara a se preciza insa identitatea institutiilor creditoare.



De asemnea, bancile pot solicita date referitoare la fraudele cu carduri in cel mult ultimii sapte ani.



Schimbul de informatii de risc bancar se va realiza electronic prin Reteaua de Comunicatii Interbancara. Pentru serviciile de informare, CRB va percepe un anumit comision.



De ieri, 1 septembrie, Banca Nationala monitorizeaza direct restantele mai mari de 30 zile, indiferent de suma, inregistrate in restituirea creditelor de catre persoanele fizice fata de care institutiile de credit inregistreaza o expunere chiar mai mica de 200 milioane lei, precum si informatiile referitoare la fraudele cu carduri produse de catre posesori.



Monitorizarea se face prin Centrala Riscurilor Bancare (CRB), al carei regulament de organizare si functionare a fost recent modificat, transformand-o intr-un adevarat birou de credit.



"Nu ne propunem sa dublam activitatea Biroului de credit. Cand noua institutie va incepe sa lucreze din plin, cu toate bancile participand la alimentarea bazei de date, inclusiv cu lista informatiilor pozitive, probabil vom renunta la a mai cere raportari pentru credite sub 200 milioane de lei", a declarat pentru Ziarul Financiar Mihai Bogza, viceguvernator al BNR.



El spune ca BNR ofera astfel bancilor comerciale un serviciu in forma completa mai din timp, pana cand Biroul de credit isi va face rodajul.



"Incercam sa exercitam o presiune fata de bancile care nu doreau ca baza de date sa includa si lista informatiilor pozitive. Practic, facem mult mai putin birocratica si mai rapida decizia de acordare a unui credit. Simpla informatie cum ca solicitantul nu are restante nu este de prea mare folos, fata de informatia cum ca are deja trei credite, dar toate rambursate la timp, de exemplu", afirma Bogza.



Viceguvernatorul adauga ca, din punct de vedere al supravegherii sistemului bancar BNR nici nu ar avea nevoie de raportarile pentru credite sub 200 milioane de lei, in conditiile in care acestea reprezinta mai putin de 20% din totalul creditelor acordate de banci.



CRB este specializata in colectarea, stocarea si centralizarea informatiilor privind expunerea fiecarei institutii de credit din sistemul bancar fata de acei debitori care au beneficiat de credite si/sau angajamente al caror nivel cumulat depaseste suma limita de raportare.



Informatiile privind restantele la credite vor fi centralizate intr-un Registru al creditelor restante, care va contine informatii de risc bancar referitoare la abaterile de la graficele de rambursare din cel mult ultimii sapte ani. Aici vor fi incluse si informatiile despre persoanele fizice care nu indeplinesc conditia de limita de raportare si inregistreaza restante mai mari de 30 de zile.



Registrul creditelor restante este alimentat lunar de Registrul central al creditelor. Acesta contine informatii de risc bancar raportate de institutiile de credit si este actualizat lunar.



De asemenea, CRB va tine un Registru al grupurilor de debitori, continand informatii despre grupurile de persoane fizice si/sau juridice care reprezinta un singur debitor si este, de asemenea, alimentat lunar de Registrul central al creditelor. Un patrulea registru, al fraudelor cu carduri contine informatii despre fraudele cu carduri produse de catre posesori raportate de institutiile de credit si este actualizat on-line.



Potrivit regulamentului CRB, utilizatorii informatiilor existente in baza de date a Centralei Riscurilor Bancare sunt institutiile de credit, societatile de credit ipotecar (care inca nu au aparut) si Banca Nationala a Romaniei.



Cum este alimentata baza de date a CRB? Din raportarile lunare efectuate de institutiile de credit si care trebuie sa contina urmatoarele informatii:



* datele de identificare a debitorilor fata de care institutia inregistreaza o expunere mai mare sau egala cu limita de raportare;



* informatii privind fiecare din creditele si angajamentele de care debitorul beneficiaza: tipul creditului, termenul de acordare, tipul garantiei, serviciul datoriei, data acordarii si data scadentei, suma acordata, suma datorata utilizata si suma datorata neutilizata la momentul raportarii, suma restanta;



* informatii privind persoanele fizice care nu indeplinesc conditia de limita de raportare si inregistreaza restante mai mari de 30 zile;



* informatii privind grupurile de persoane fizice si/sau juridice care reprezinta un singur debitor: denumire grup, cod grup, componenta grup;



* informatii privind fraudele cu carduri produse de posesori: date identificare posesor card, tip card, valuta, data constatarii fraudei, suma fraudata.



CRB precizeaza ca pentru debitorii raportati de institutiile de credit, informatiile vor fi furnizate neconditionat, in timp ce, pentru clientii - debitori potentiali, accesul bancilor este conditionat de obtinerea prealabila a acordului clientului respectiv.



Perioada in care bancile va trebui sa raporteze informatiile este intervalul cuprins intre datele de 1 si 17 ale lunii in care se raporteaza informatia de risc bancar aferenta lunii anterioare.





Birou de credit in etape



Biroul de credit creat de bancile comerciale in scopul de a-si asigura o mai buna informare asupra bonitatii financiare a clientilor potentiali si-a inceput activitatea la jumatatea lunii august.



Institutia va furniza insa intr-o prima etapa numai informatii referitoare la clientii rau - platnici, adica aceia care au restante mai vechi de 30 de zile.



De-abia intr-o a doua faza vor fi procesate si informatii pozitive (care se refera practic doar la existenta unui contract de credit), iar in faza a treia sistemul va putea furniza produse de tip scoring. Termenul limita pentru implementarea celei de-a doua faze este 4 aprilie 2005, in timp ce faza a treia nu va fi implementata mai devreme de anul 2006.
razvan.voican@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO