Bănci și Asigurări

BNR nu vrea nicio surpriză în portofoliile băncilor şi cere auditarea cifrelor pe S1

Foto Octav Ganea

Autor: Razvan Voican

05.09.2012, 21:45 2257

Banca Naţională îi aş­teaptă pe toţi bancherii cu date financiare pe semestrul I audi­tate, supraveghetorii pie­ţei urmărind mai strict ca oricând modul în care băncile constituie provizioane pentru deprecierea creditelor şi evaluează garanţiile aferente pentru a nu lăsa loc de surprize într-un sistem care oricum este pe pierdere.

BNR le-a solicitat în mod expres firmelor de audit cărora le-a acordat licenţe pentru evaluarea cifrelor publicate de bănci să verifice cu maximă atenţie raportările la şase luni şi să sesizeze orice eventuală denaturare a datelor sau reflectare lipsită de fidelitate a crean­ţelor depreciate şi a provizioanelor. Termenul-limită este 15 octombrie.

"Am trimis auditorii peste tot să se uite pe cifrele de la 30 iunie, iar mesajul meu către ei este «greşiţi, ieşiţi - vă pierdeţi licenţa». Mă interesează provizioanele şi evaluarea colateralului pentru a nu exista nicio sursă de suspiciune. Ştiu că bancherilor nu le place, că se plâng că vor avea o cheltuială în plus, dar mai bine să fim noi siguri că totul este în regulă şi nu mai avem la garanţii terenuri evaluate la 18 euro/metru pătrat când de fapt fac 2 euro. Suntem cu ochii şi pe evaluatori şi avem deja o «listă nea­gră», unuia i-am şi făcut dosar la Parchet", afirmă Nicolae Cinteză (foto), directorul Direcţiei Supraveghere din Banca Naţională.

Şapte companii de audit au licenţă de la BNR să verifice rapoartele financiare întocmite de bănci, incluzându-i pe cei patru mari - PricewaterhouseCoopers, KPMG, Deloitte şi Ernst&Young, iar solicitarea BNR în­seamnă pentru ele o sursă de câştig în plus pe anul acesta. Evaluarea colateralului poate constitui un spaţiu de manevră foarte preţios pentru bancheri în calibrarea provizioanelor pentru credite neperformante şi nu este exclusă tentaţia unei supraevaluări pentru evitarea înregistrării de pierderi prea mari.

La jumătatea anului sistemul bancar a înregistrat o pierdere cumulată de 192 mil. lei, situaţia deteriorându-se rapid în ultimele două luni din T2 sub presiunea cheltuielilor cu provizioanele care au trecut de 26 mld. lei (5,7 mld. euro) la sfârşitul lunii iunie după standardele inter­naţionale.

Cinteză estimează că sistemul va fi pe pierdere şi la sfârşitul acestui an.

"Cre­ditele neperformante vor continua să crească şi probabil că vor trece de 20%." La 30 iunie ponderea neperformantelor urcase la 16,76%, cu aproape două puncte şi jumătate peste nivelul de la sfârşitul lui 2011.

"Calitatea activelor se de­teriorează mai departe, dar atât timp cât problema este asumată de acţionarii băncilor prin menţinerea solvabilităţii minime cerute de noi şi prin provizionare, nu creează pericole pentru sistem", spune şeful Supravegherii din BNR.

Citeşte şi

Şeful Supravegherii din BNR: Mai este loc de închis unităţi şi de tăiat salarii în bănci. Trebuie să dai exemplu ca să devii credibil

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO