Bănci și Asigurări

BNR, pusă să informeze FMI şi CE dacă rezerva valutară scade cu peste 600 mil. euro

BNR, pusă să informeze FMI şi CE dacă rezerva valutară scade sub 600 mil. euro

Foto: Shutterstock

Autor: Claudia Medrega

24.01.2012, 14:45 1028

BNR trebuie să informeze imediat FMI şi Comisia Europeană în cazul în care rezerva valutară se diminuează cu mai mult de 600 mil. euro sau dacă stocul rezervei scade sub pragul de 23 mld. de euro, potrivit ultimului Memorandum tehnic publicat de FMI, aferent acordului de tip preventiv semnat în primăvară cu instituţiile internaţionale.

Rezervele valutare la BNR au urcat anul trecut la un nivel de 33,2 mld. euro. Pe parcursul anului trecut, rezervele valutare au avut oscilaţii relativ menţinându-se în general peste 32 mld. euro, cu excepţia lunii noiembrie, când au atins un minim de 31,74 mld. euro, după o perioadă de câteva luni în care dealerii au suspectat banca centrală de intervenţii pe piaţa valutară pentru susţinerea monedei naţionale.

BNR va trebui să transmită FMI şi Comisiei Europene de două ori pe săptămână şi informaţii cu privire la intervenţiile pe piaţa valutară.

Rezerva valutară a devenit un buffer de protecţie foarte important în contextul acutizării tensiunilor din zona euro, iar BNR a folosit-o şi pentru a tempera presiunile de depreciere a leului - potrivit estimărilor unor dealeri şi analişti.

Ieşirile de capital pot provoca pierderi rapide în rezerva valutară, ceea ce justifică atenţia FMI şi a Comisiei Europene asupra acestui aspect.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO