Banca Naţională a României (BNR) se va retrage din acţionariatul Transfond, operatorul sistemului naţional de plăţi electronice, potrivit unui document publicat în Monitorul Oficial.
Contactaţi de ZF, reprezentanţii BNR au argumentat că BNR a decis reluarea administrării directe a sistemelor de procesare a plăţilor mari ReGIS, respectiv de procesare a tranzacţiilor cu titluri de stat Safir, şi pe cale de consecinţă ieşirea din societatea comercială Transfond. „BNR apreciază că în contextul instituţional şi economic de până acum, Transfond a asigurat un nivel corespunzător al calităţii serviciilor prestate, nereuşind însă să pună în totalitate în aplicare intenţia BNR de a alinia costurile suportate de consumatorul final la nivelul celor din alte ţări europene“, au spus reprezentanţii BNR la solicitarea ZF.Ponderea totală a acţiunilor deţinute de BNR în capitalul Transfond era de 33,33%, restul revenind unui număr de 22 de bănci comerciale.
Transfond a fost înfiinţat în iulie 2000 ca urmare a angajamentelor României privind modernizarea infrastructurii financiar-bancare asumate faţă de Uniunea Europeană. La momentul înfiinţării, Transfond avea ca acţionari BNR şi 28 de bănci comerciale. În perioada ianuarie 2003-aprilie 2005 a fost implementat Sistemul Electronic de Plăţi (SEP).