Bănci și Asigurări

Bogza: Emiterea de obligatiuni va deschide o poarta pentru intreg sistemul bancar

08.04.2004, 00:00 30



Emiterea primelor obligatiuni, de catre una dintre primele trei banci din sistemul bancar romanesc, va deschide o poarta majora pentru intreg sistemul bancar romaneasc, bancile reusind astfel sa-si mareasca paleta de surse de finantare pe termen mediu si lung, considera Mihai Bogza, viceguvernatorul BNR.



"Pana acum, bancile aveau, in mare, doar trei surse importante penru sustinerea creditarii: capitalurile proprii, creditele atrase de pe piata interna si internationala si depozitele -ultimele fiind si cele mai volatile. Acum se adauga practic a patra sursa, care in mod cert va fi utilizata din ce in ce mai mult. Nu stiu daca emisiunea BRD va fi un succes, dar sper ca asa va fi. Ideea este insa ca in doi-trei ani aceste emisiuni vor deveni atat de frecvente incat lumea nu-si va mai aduce aminte daca prima a fost sau nu un succes. Uitati-va la titlurile de stat. Sunt ceva la ordinea zilei", spune Mihai Bogza, viceguvernatorul BNR.



El spune ca vor avea de castigat, pe langa banci, si piata de capital, dar si investitorii. "Bancile vor putea sa-si asigure lichiditati pe termene mai lungi, fara prea mare bataie de cap. Piata de capital va tinde sa se echilibreze din punct de vedere al raportului obligatiuni/actiuni tranzactionate. Nu in ultimul rand, investitorii vor avea de castigat din largirea paletei de plasamente, mult mai bine remunerate si in conditii de siguranta", mai spune oficialul BNR.



Banca Nationala se asteapta a obligatiunile sa aiba un asemenea succes, incat isi asuma, in acest moment, chiar o scadere a depozitelor in banci, in favoarea acestor noi instrumente.



"Aceste emisiuni vor crea si premisele accelerarii aparitiei fondurilor private de pensii, care vor avea astfel mai multe alternative de plasare a lichiditatilor", considera Bogza.



BRD-Groupe Societe Generale, cea de-a doua banca din sistemul bancar romanesc, lanseaza incepand de astazi prima emisiune de obligatiuni a unei banci.



Astfel, persoanele fizice si juridice care doresc sa-si diversifice portofoliile de investitii vor putea cumpara obligatiuni emise de BRD cu scadenta peste trei ani. Dobanda, actualizata semestrial, va fi calculata in functie de evolutia dobanzii BUBOR pe sase luni. In acest moment BUBOR pe sase luni este de 21,25%.



Valoarea nominala a unei obligatiuni va fi de 25 de milioane de lei, banca urmand sa emita 20.000 de obligatiuni. In cazul in care cererea va fi mai mare decat oferta, BRD va mai suplimenta emisiunea cu alte 3.000 de obligatiuni. Valoarea totala a emisiunii de acum - 500 miliarde de lei - reprezinta insa doar o treime din plafonul maxim aprobat de conducerea bancii pentru emiterea de obligatiuni. Persoanele fizice vor putea subscrie obligatiuni doar in limita a 30% din valoarea totala a emisiunii, restul titlurilor fiind oferite persoanelor juridice. Titlurile vor putea fi cumparare in perioada 8-29 aprilie 2004 si vor fi distribuite prin reteaua teritoriala a BRD-Groupe Societe Generale.



Pana acum, desi vorbesc de mai multe luni, nici una dintre bancile romanesti nu a mai emis obligatiuni in lei.



BCR, cea mai mare banca romaneasca, isi mentine, cel putin in acest moment, inclinatia spre euroobligatiuni - oficialii bancii reiterand ideea emiterii, pe pietele externe, de obligatiuni denominate in euro undeva in toamna acestui an.



Un alt jucator important din sistemul bancar romanesc - Raiffeisen Bank si-a anuntat deja intentia de a emite obligatiuni in lei, dar cu exceptia faptului ca se va incerca penerarea segmentului de retail destul de adanc, cel mai probabil prin pretul platit si prin conditiile de emitere, nu se cunosc prea multe detalii.



Potrivit unor surse bancare inca doua-trei banci se pregatesc sa lanseze pana la sfarsitul acestui an obligatiuni, printre acestea fiind Alpha Bank si Banc Post.



Emiterea de obligatiuni de catre banci, fie ca sunt in lei sau in valuta, vine in contextul in care prelungirea maturitatilor la sursele atrase devine o prioritate. Inca de la sfarsitul anului trecut oficialii bancii centrale au sugerat bancilor sa se pregateasca sa-si gaseasca surse de finantare pe termene mai lungi, obligatiunile fiind una dintre alternativele sugerate. Si asta mai ales in cazul bancilor cu expunere foarte mare pe piata creditarii, unde scadentele incep sa fie impinse treptat spre scadente medii si mungi. Mentinerea economiilor din banci la nivele destul de mici, si mai ales reticenta fata de scadentele lungi, obliga acum bancile sa gaseasca alte surse pentru a-si asigura lichiditatile pe termene mai lungi. De la credite externe, la imprumuturi de la bancile mame si pana la obligatiuni.



Simplist vorbind diferenta, din punctul de vedere al bancilor, dintre un depozit bancar clasic pe o perioada mai lunga si obligatiuni consta in faptul ca daca in cazul primei variante banii pot fi retrasi si inainte de scadenta, si deci banca nu se poate baza pe ei pe intreaga perioada, in cazul obligatiunilor posibilitatea rascumparii inainte de termen costa mult mai mult.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO